Съвети от експертите: Как да подготвим своя онлайн магазин за предстоящите Black Friday и Cyber Monday

1
160
Добави коментар
teenews.eu
teenews.eu

 

Вижте кои са най-често срещаните подводни камъни пред онлайн търговците през тези дни с повишена покупателна активност

 

Вече е традиция и у нас в края на ноември онлайн бизнесът (и не само) да е доминиран от две фрази – Black Friday (Черен петък) и Cyber Monday (Кибер понеделник). Това е момент, който интернет търговците очакват от месеци и с който често свързват надеждите си за сериозни печалби в края на годината. Очакванията за повишена покупателна активност през тези дни се потвърждават и от онлайн проучване в Broshura.BG, част от Offerista Group Bulgaria, представено на IAB Digital Day’21, според което 84% от българските потребители ще пазаруват на Черен петък през 2021 г. и планират да изхарчат средно между 101 и 300 лева. Налага се въпросът: подготвени ли са онлайн търговците?

 

„Black Friday и Cyber Monday могат да доведат до много позитивни резултати за всеки онлайн търговец. За целта обаче не е достатъчно просто да имате уебсайт и да разчитате той да привлече повече клиенти. Трябва и сериозна подготовка на практика във всеки аспект от вашия онлайн бизнес. В противен случай не само можете да пропуснете потенциалните ползи от активното пазаруване в тези дни, а и да си навлечете сериозни проблеми, свързани с недоволни клиенти, недостатъчни наличности или невъзможност сайтът да поеме целия трафик към него“ – споделя Цветелина Ненкова, маркетинг мениджър на най-голямата българска хостинг компания СуперХостинг.БГ.

 

Екипът на фирмата е разговарял с водещи експерти от уеб бранша и е подбрал най-важните съвети за оптимизация на онлайн магазина и най-подходящите маркетингови инструменти в контекста на предстоящите големи шопинг поводи.

 

Подгответе служителите си

 

Вашият най-важен съюзник в навечерието на Black Friday си остава екипът ви. Доверете им се, поговорете с тях, намерете начин да ги стимулирате допълнително и се уверете, че те също ще подходят към предстоящите важни за бизнеса дни със същото внимание и мотивация, с които и вие. Покажете им, че извънредните усилия, които ще положат в този момент, ще им бъдат компенсирани дали чрез допълнително заплащане, или чрез повече почивка след това. Добра идея е да организирате специална среща за целта (на живо или онлайн), за да осъзнаят те важността на повода. Потърсете и тяхното мнение – може да получите ценни идеи и предложения. Ако трябва, нека служителите, които са най-тясно свързани с предстоящия Черен петък, да преминат през специално обучение. Уверете се, че всички са добре запознати с новите продукти и специалните оферти, както и как да реагират на кризисни ситуации и недоволни клиенти.

 

Комуникацията с вашия хостинг партньор

 

След като сте се уверили, че сте на „една честота“ с всички в своя екип, уверете се, че е така и с вашия хостинг доставчик. Може и да си мислите, че най-хубавото, което може да се случи на онлайн магазина ви на Черен петък, е да дойдат огромен брой нови клиенти, но не винаги е така. Всъщност понякога това може да доведе до сериозни проблеми, нерви и пропуснати ползи за вашия бизнес.

 

Трафикът към един сайт по време на Черния петък и Кибер понеделника може да нарастне в пъти, в сравнение с посещенията през останалите дни от годината. Съответно хостинг параметрите, които използва сайтът ви, могат да се окажат недостатъчни през тези дни и той да се окаже недостъпен точно в момента, когато разчитате да увеличите продажбите си. А това може да доведе до недоволни посетители, пропуснати ползи и напразно изразходвани маркетингови бюджети.

 

Затова комуникирайте с хостинг компанията ви от рано, информирайте нейните служители за планираните промоции, а те от своя страна ще анализират параметрите и ще ви предложат подходящото решение.

 

Анализирайте продуктите си

 

Дори и да не ви се струва толкова важно, прегледът на продуктите и стоковите наличности може да се окаже безценен за увеличаването на продажбите ви през този динамичен период. Погрешната преценка на стоковите наличности може да доведе до разочарование у клиентите, тъй като ще предизвикате голям интерес, на който няма да можете да отговорите.

 

Направете справка за най-продаваните артикули през последните месеци и дори години. Така можете лесно да откриете от кои продукти трябва да имате по-големи наличности, както и да ги поставите във фокуса на своите маркетингови усилия.

 

От важно значение е при обмислянето на промоциите да предложите микс от продукти както в ниския, така и във високия ценови сегмент. Добра идея е да окомплектовате добре продаван с по-малко популярен продукт. Особено важно е да говорите със своите доставчици и да се уверите, че имате достатъчно големи наличности от продуктите, които ще предлагате с голяма отстъпка.

 

Анализирайте сайта си

 

Вашият онлайн магазин е динамичен проект, който се променя непрекъснато. Ето и някои от най-важните аспекти, които да имате предвид при неговото развитие.

 

Достъпност – уверете се, че той е достъпен за всички потребители както на десктоп, така и на мобилни устройства. Все повече клиенти днес пазаруват направо през своите телефони или таблети.

 

Ползваемост – съдържанието на сайта трябва да е лесно за достигане, добре организирано и ясно представено на потребителите.

 

Скорост – това е първото което посетителите забелязват при отваряне на един сайт, а ако той се зарежда бавно, може и да се окаже последното. Освен върху потребителското преживяване, скоростта оказва влияние и върху позиционирането му в резултатите от търсене. СуперХостинг.БГ предоставя редица инструменти за ускоряване като кеширащите технологии Memcached/Redis, които можете да активирате през вашия хостинг панел.

 

Оптимизация на изображенията – ако това не е така, може да се отрази на производителността на сайта и времето за зареждане на продуктовите страници. Уверете се, че изображенията са с достатъчно малък размер и в подходящ формат.

 

Ако сайтът ви е на WordPress система, можете да си спестите много време и усилия, като изберете новата професионална WordPress поддръжка от СуперХостинг.БГ, с която експертите на компанията ще се погрижат за правилното функциониране на всичко по сайта.

 

Помислете за съдържанието

 

Съдържанието на сайта е еднакво важно както за неговите посетители, така и за класирането му в търсачките. То е и начин да се откроите по време на Черния петък, когато потребителите са бомбардирани от информации за всевъзможни промоции. Уверете се, че сайтът ви има хубави продуктови описания, изображения, ревюта, както и че те са оптимизирани за ключовите думи и фрази, които ви интересуват.

 

Помислете за сигурността

 

За един онлайн магазин през 2021 г. е задължително да има SSL сертификат. Уверете се, че имате такъв и проверете кога изтича периодът му през хостинг панела. Няма да е добре това да се случи точно по време на кампанията. Можете да използвате и услугата Managed SSL на хостинг компанията, като оставите нейните специалисти да конфигурират SSL сертификата за вашия сайт.

 

Как ще плащат клиентите?

 

Макар и наложеният платеж по традиция да е най-често използвания метод за разплащане в България, през последните години това започва да се променя. Постарайте се да предложите разнообразни опции за плащане на вашите клиенти, за да не откажете някой от тях от покупка. Това включва плащане по банков път, myPOS, EasyPay, картови разплащания, виртуални POS терминали и дигитален портфейл.

 

Тествайте всичко

 

Уверете се, че преди настъпването на Черния петък сте изпробвали най-важните аспекти, свързани с поръчките, регистрацията, плащанията и останалите процеси в работата на вашия магазин. Проверете дали той се зарежда добре на всякакви устройства и през всякакви браузъри.