УСПЕХ: Американската ракета Фалкън 9 изведе в орбита 53 спътника Старлинк!

1
170
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешния полет. Photo credit : SpaceX

13 ноември 2021 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Няма спор, че настоящата седмица е една от най-успешните за СпейсЕкс през 2021 година. След като на Земята се прибра космическият кораб „Крю Драгън“ с втория редовен екипаж, изпратен от компанията до МКС, след като два дни по-късно бе изстрелян нов пилотиран „Крю Драгън“ с третия редовен екипаж, след като вчера за пръв път беше проведено огнево изпитание на кораб „Старшип“ с пълен набор двигатели… днес бе изстреляна поредната ракета „Фалкън 9“ с 53 спътника „Старлинк“. 

Ракетата излетя в 14:40 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал във Флорида. Това бе първият полет от Източния бряг на САЩ по програмата „Старлинк“ след шестмесечно прекъсване. Причината за забавянията на иначе редовните полети на интернет сателитите на Мъск се дължи на факта, че СпейсЕкс започна да ги ъпгрейдва с лазерна комуникационна система.

За нуждите на днешната мисия бе използвана степента „B0158-9“ – ветеран с осем предходни полета. Това е историческа ракета – през май 2020 г. тя изведе в космоса кораба „Крю Драгън“ с астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли – първият орбитален пилотиран полет на САЩ след приключването на програмата „Космическа совалка“. След това през декември тя изпрати до МКС първия товарен кораб от ново поколение „Карго Драгън“. През настоящата 2021 г. степента бе използвана за първата специализирана мисия по споделено пътуване на СпейсЕкс „Транспортър-1“, за полета на корейски военен спътник, както и за четири полета по програма „Старлинк“.

След изстрелването днес степента се завърна безпроблемно върху плаващата платформа „Просто прочети инструкциите“, което означава, че я чакат още полети и занапред! Това бе 94-тото успешно кацане на ракетна степен от началото на благополучните опити за приземяване през декември 2015 година. 

За ракетите „Фалкън 9“ днешният старт бе 128-ми след първия старт на 4 юни 2010 година. 

За 2021-та година това бе 23-тото изстрелване на СпейсЕкс – далеч под първоначалната заявка за 40 полета в рамките на календарната година, със сигурност резултат от забавянията по програмата „Старлинк“ поради ъпгрейда на спътниците, както и резултат от някои други отлагания поради неготовността на полезни товари (не по вина на фирмата на Мъск). Ракетото семейство на СпейсЕкс е второто най-често използвано през 2021-ва година, като то отстъпва единствено на китайското семейство ракети „Лонг Марч“, което държи първенство. Все пак фирмата на Илон Мъск продължава да изпреварва държави като Русия, Япония, Индия, страните от Европейската космическа агенция. Ракетите „Фалкън 9“ летят по-често от руските ракети „Союз“, от европейските „Вега“ и „Ариана“, както и от останалите американски „Електрон“, „Лончър Уан“, „Антарес“ и „Атлас“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/