Руските военни потвърдиха официално, че са изпитали антиспътниково оръжие

1
133
Добави коментар
redbul80
redbul80

Антиспътниково оръжие – илюстрация. Image credit : DIA

16 ноември 2021 г. 20:45 ч.

Светослав Александров. Руските военни потвърдиха официално, че са извършили изпитание на антиспътниково оръжие, в хода на което е унищожен стар съветски сателит „Целина-Д“. 

Новината бе съобщена от Интерфакс.

Министерството на отбраната на Русия обаче отрича, че отломките са заплаха за орбиталните станции, космическите апарати и космическите дейности. Това е странна реакция, тъй като вчера МКС трябваше да променя орбитата си на два пъти, за да избегне облака от боклуци.

Руските власти също така омаловажават случилото се с обяснение, че „в миналото подобни тестове са били изпълнявани от САЩ, Китай и Индия“. Това обаче е силно подвеждащо. Макар че изпробването на антиспътникови оръжия е сериозен проблем и не би следвало да се прави от нито една държава, има разлика между изпитанията на САЩ и Индия, при които бяха поразени спътници на височина 200-300 километра. Тези региони на околоземната орбита са самопочистващи се и повечето отломки падат до няколко месеци. Изпитанията на Русия и Китай са от съвсем друг порядък – тези държави са поразявали спътници на височина около 500 километра, където боклуците остават да кръжат около Земята в продължение на десетилетия. 

Понастоящем космическото командване на САЩ проследява над 1 500 обекта вследствие на разрушаването на „Целина-Д“.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/