УСПЕХ: Американската ракета Електрон изведе спътници в орбита, първата степен се върна успешно!

1
176
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Rocket Lab

18 ноември 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Късно тази нощ в 03:38 ч. българско време от космодрума на п-ов Махия в Нова Зеландия беше изстреляна американската ракета „Електрон“. Тя благополучно изведе два спътника на компанията БлекСкай в околоземна орбита на височина 430 километра, като освен това първата ѝ степен беше върната успешно. С това компанията-производител Рокет Лаб се утвърждава като втората фирма освен СпейсЕкс, способна да връща степени на Земята след орбитален полет, макар и по класическия начин – не чрез ретроракетно кацане, а посредством парашути (както някога бяха връщани твърдогоривните ускорители от американските совалки). 

Това бе третото връщане на първа степен на ракета „Електрон“ след двата предходни опита през ноември 2020 г. и май 2021 г. (макар че майският орбитален полет не бе успешен). Засега Рокет Лаб само прибира степени на Земята без да ги изстрелва повторно – фирмата все още не е рециклирала някоя от тях за комерсиална мисия. Това ще се случи по-нататък. 

След успешното задействане на парашутната система, първата степен извърши меко приводняване в океана. В бъдеще обаче Рокет Лаб планира да прихваща кацащите степени във въздуха посредством хеликоптер. В хода на днешния полет такъв хеликоптер бе позициониран в зоната на кацане и макар че не бяха предприети опити за прихващане, пилотите наблюдаваха визуално степента и изпробваха радиокомуникационните системи с наземния екип, така че това бе една добра тренировка. 

Що се касае до основната мисия, извеждането на спътниците БлекСкай беше от изключително важно значение – защото провалът от месец май касаеше полет именно на такива сателити. Така че днес Рокет Лаб се компенсира за тогавашната загуба.

Следващото изстрелване за компанията е планирано за 27-ми ноември, отново за нуждите на БлекСкай. Рокет Лаб планираше да изпрати до Луната и мисията на НАСА „Кепстоун“ до края на календарната година, но за съжаление стартът ще бъде изместен за 2022-ра. Причината се корени в пандемията от ковид, която порази Нова Зеландия и разстрои графика на фирмата. 

Видеозапис от полета: Youtube връзка 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/