СпейсЕкс е в готовност за изстрелването на Дарт – новата астероидна мисия на НАСА

1
159
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техници опаковат мисията „Дарт“ в обтекателя на ракета „Фалкън 9“. Photo credit : SpaceX

23 ноември 2021 г. 13:30 ч.

Светослав Александров. НАСА и СпейсЕкс потвърждават, че са в готовност за изстрелването на астероидната мисия „Дарт“. Стига всичко да е наред, стартът ще е факт утре, на 24-ти ноември, в 08:21 ч. българско време. За целта на мисията ще се използва космическа ракета-носител на СпейсЕкс „Фалкън 9“. 

Опаковането на автоматичната междупланетната станция в обтекателя на ракетата бе осъществено в рамките на два дни, на 16-ти и 17-ти ноември. 

Напомням на читателите, че космическата експедиция „Дарт“ на НАСА е втората от общо две астероидни мисии, предвидени за реализация през тази година. Но докато първата „Луси“ бе изстреляна през октомври с ракета на ЮЛА „Атлас 5“, притежаваща построени в Русия двигатели „РД-180“, ракетата-носител „Фалкън 9, отговорна за полета на „Дарт“, разполага с изцяло американски технологии и американски ракетни двигатели.

СпейсЕкс не е новак в междупланетните полети – компанията вече е изстрелвала успешно междупланетната мисия на НАСА „DSCOVR“ до точката на Лагранж L1 от системата Земя-Слънце, както и лунната мисия на Израел „Берешийт“. Все пак през изминалите години американската космическа агенция продължаваше да разчита на утвърдени ракети от стария космически отрасъл като „Атлас 5“ и „Делта 4 Хеви“. Сега тенденцията се обръща – все повече се разчита на СпейсЕкс, като фирмата на Илон Мъск трябва да изстреля мисия на НАСА до астероида Психея през 2022 г. и мисия до юпитерианската луна Европа през 2024 година.

Но дотогава има още време. Фокусът сега пада върху утрешното изстрелване на „Дарт“.

„Дарт“ е първата мисия в световната космонавтика, която ще изпробва технологии за защита от опасни астероиди. Ако излитането бъде успешно, роботизираната експедиция ще се отправи към двойната астероидна система Дидим-Диморф. На 2-ри октомври 2022 г. „Дарт“ ще се опита да отклони от траекторията Диморф, като за тази цел умишлено ще разбие малка сонда върху неговата повърхност. Нито Дидим, нито Диморф застрашават Земята, така че „Дарт“ представлява суха тренировка, ако някой ден бъдем застрашени.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/