Неприятният и нежелан целулит

15
241
Добави коментар
obiavite
obiavite

Какво представлява целулит?

Кожното образувание, което най-често се явява отпускане на кожата носи името Целулит. Целулитът е термин, описващ вдлъбнатини, които обикновено се причиняват от мастните натрупвания под кожата,. Често се наблюдава върху кожата на долните крайници, таза и корема. Целулита обикновено се появява след пубертета. Целулитът се класифицира в три степени: 1-ва степен няма клинични симптоми – само основата анатомични промени, 2-ра степен показва клисавост или бледност, намалена еластичност и по-ниска температура настрана от анатомичните промени, степен 3 се забелязва грапавост на кожата много подобни на портокалова кора и всички отличителни белези от степен 2. И мъжете и жените може да развият целулит, въпреки че жените са склонни да имат повече.

Без каквито и да било окончателни и известни данни, няколко теории държат на възможните причини за целулита. Хормоните заемат важна роля в развитието на целулита. Тиреоидни хормони, естроген, норадреналин, пролактин и инсулин играят роля в производството на целулита. Освен хормони, експертите посочват и генетичните връзки като възможна причина за развитието на целулита. Раса, пол, нисък метаболизъм, недостатъчност на кръвообращението и разпределението на мастната тъкан под кожата може да бъде свързана с целулита. Диетите и начина на живот са другите фактори, за които се счита, че причинява образуването на целулит.

За щастие, има различни и терапии, предложени като средство за премахване на целулита, но само предложени, няма медицинска литература за тях, която да ги подкрепя все още. Топлинна терапия, пневматични масажи, ултразвук, електрическа стимулация, терапия с радиални вълни и магнитна терапия, това са терапевтичните физически или механични методи, които могат да помогнат за премахване на целулита. За съжаление, тези методи не са научно доказателство, че те наистина са ефективни варианти за отстраняване на целулита. Друга стратегия за премахване на целулита е чрез медикаменти. Лекарства като пентоксифилин, метилксантини, индийски кестен, гинко билоба, алфа-антагонисти, рутин, бета-агонисти и адреналин и аминокиселините действа върху мастните тъкани. Но за тях пак трябва да се обърнете към медицинско лице.

Други начини за премахване на целулит

Друг начин за премахване на целулита, като се носи специално облекло, известно като компресираща дреха, която компресира артериите, увеличава потока на кръвта и лимфата, за да се намали визуално целулита. Липосукцията, противно на някои вярвания всъщност не премахва целулита. Яденето на здравословна диета и упражнения може да доведе до намаляване на появата на целулит. Ниското съдържание на мазни храни, които включват зеленчуци, плодове и фибри може да помогне за предотвратяване на образуването на целулит, както и редовната физическа активност. Поддържането на здравословно тегло, по-малко стрес и носенето на подходящо облекло може да помогне за предотвратяване на целулита също. Плътно прилепналите еластични материи трябва да се избягват.

Все още се смята за подходящо да използвате суха четка за тяло. Това е ежедневен ритуал, който изисква всеотдайност, за да имате блестяща, гладка кожа. Този метод работи, защото се стимулира лимфната система чрез докосване. Препоръчва се преди душ, с тази суха масажна четка за тяло, да масажирате с бавни дълги движения от долу нагоре към сърцето.