УСПЕХ: Новият руски модул Причал се скачи с МКС!

1
171
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: „Причал“ (отгоре, над пилотирания кораб „Союз“) е в състава на МКС. Фото: Роскосмос

26 ноември 2021 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 26-ти ноември, в 17:19 ч. българско време, специализираният товарен кораб „Прогрес М-УМ“ с модула „Причал“ се скачи благополучно към модула „Наука“, част от руския сегмент на Международната космическа станция. 

Това бе последният голям компонент, който Роскосмос предвиждаше да добави към МКС. С това сегментът може да се счита формално за завършен.

За разлика от проблематичното сближаване на „Наука“ по-рано през това лято, днес нямаше никакви отклонения при стиковката на „Причал“. Корабът „Прогрес М-УМ“ разполагаше с достатъчно гориво на борда, за всеки случай, ако се наложи втори опит за скачване, но всичко мина от раз. И докато космонавтите Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров бяха зад пулта, управлявайки системата за ръчно скачване „Тору“ като резервен вариант, ако автоматиката не сработи, този път автоматичната „Курс“ си свърши работата безаварийно.

Напомням на читателите, че „Причал“ е възлов модул, който притежава шест порта за скачване. С един от тях е захванат за „Наука“, а останалите пет остават свободни за стиковка на различни космически кораби на Русия. „Причал“ ще поеме функциите на стиковъчния възел „Пирс“, който в продължение на 20 години служеше вярно на космонавтите, но през юли бе потопен в Тихия океан, за да освободи място за „Наука“.

Освен модула „Причал“, товарният кораб „Прогрес М-УМ“ достави и малко провизии за екипажа на МКС – около 700 кг. храна, медицински пособия и други консумативи.

За повече информация: Роскосмос 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/