Роскосмос изрази желание американските кораби Крю Драгън да се скачват с новия модул Причал

1
155
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: „Причал“ (отгоре, над пилотирания кораб „Союз“) е в състава на МКС. Фото: Роскосмос

28 ноември 2021 г. 10:15 ч.

Светослав Александров. НАСА и Роскосмос водят преговори американските пилотирани кораби „Крю Драгън“ да се скачват към новия руски модул на МКС „Причал“, съобщи в петък пред журналисти шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин. 

Новината бе съобщена от РИА Новости. 

Напомням на читателите, че „Причал“ бе скачен към станцията на 26-ти ноември в 17:19 ч. българско време, два дни след изстрелването му. Това е възлов модул с шест порта за прикачвания. С един от тях „Причал“ е захванат към изстреляния по-рано през това лято модул „Наука“. Това означава, че останалите пет са свободни да посрещат други кораби и модули.

Доскоро Русия планираше към „Причал“ да бъдат прикачени два нови научно-енергетически модула. Но във връзка с факта, че най-старите компоненти на МКС „Заря“ и „Звезда“ проявяват все по-сериозни признаци на износване и стареене, руснаците съобщиха, че вместо това тези модули ще бъдат използвани за нова станция. Така оставаше въпросът защо изобщо е необходим „Причал“, тъй като той никога няма да бъде използван на максималния си капацитет. 

Възможността модулът да посреща американски кораби изглежда ще реши този проблем. Но за тази цел ще трябва да бъде построен специален преходник.

По-нататък Русия предвижда към „Причал“ да се скачват и новите космически кораби „Орел“, които Роскосмос създава за полети към Луната. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/