Рокет Лаб разкри допълнителни подробности относно новата среднотоварна ракета Неутрон

1
134
Добави коментар
redbul80
redbul80

3 декември 2021 г. 08:05 ч. Вчера, на 2-ри декември, американската компания Рокет Лаб разкри допълнителни подробности относно ракетата „Неутрон“, която понастоящем е в етап на разработка.

„Ето как една ракета трябва да изглежда през 2050 година“, съобщи основателят на фирмата Питър Бек. „Но ние я строим днес“.

Акцентите от брифинга са следните: 

1. Ракетата изглежда широка и това е умишлено – тя ще разчита основно на атмосферното триене за забавяне на скоростта на първата степен и нейното завръщане на Земята. 

2. „Неутрон“ ще бъде направена от въглероден композит.

3. Първата степен ще е възвръщаема и ще се приземява върху площадка на суша – според Питър Бек осигуряването на платформа в океана е твърде скъпо. Степента ще притежава седем двигателя „Архимед“ на течен метан и кислород.

4. Втората степен няма да е възвръщаема, но ще е изключително лека и ще има само един двигател „Архимед“.

5. Обтекателят ще е възвръщаем и ще има четири отделни секции – той ще се разтваря като цвете, ще освобождава полезния товар и втората степен и ще се затваря отново, за да кацне на Земята заедно с първата степен.

6. Товароподемността на „Неутрон“ е 8 тона до околоземна орбита във възвръщаем вариант и 15 тона в невъзвръщаем.

7. Очакванията са ракетата да е готова през 2024 година, но Питър Бек не го обещава – напомня, че проектите в космонавтиката непрекъснато търпят отлагания.

Източник: Рокет Лаб

Ракетата „Неутрон“ – илюстрация. Image credit : Rocket Lab