ОСНОВНАТА ТОЧКА НА ЗАКЛЮЧИТЕЛНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА „ФИНАНСИ ЗА СОЦИАЛНА ПРОМЯНА“ – ИНВЕСТИЦИИТЕ СЪС СОЦИАЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ СА ВАЖНИ!

2
237
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

Според експертите, присъствали на заключителната конференция на проекта „Финанси за социална промяна“ (Finance4SocialChange – F4SC), която се проведе на 24 и 25 ноември в Будапеща, инвестициите със социално въздействие могат да се превърнат в естествена възможност за всякакъв вид инвестиции в близкото бъдеще. Ето защо партньорите по проекта F4SC от 12-те партньорски държави разработиха Стратегия за инвестиции със социално въздействие в Дунавския регион. Нейната преносимост и устойчивост бяха подробно обсъдени по време на конференцията и се очаква прилагането ѝ да доведе до положително въздействие не само върху предприемачите, но и върху обществото като цяло.

Екипът на Асоциация за развитие на София (АРС) в лицето на Деница Лозанова, Севдалина Войнова, Саня Раева и Албена Начева взе участие във всички панелни дискусии и допринесе за събитието. Освен това експертът Вероника Манова от Столичния общински съвет представи общинската програма „Кризата като възможност“, управлявана от АРС, в подкрепа на МСП, засегнати от пандемията.

През последните 3 години партньорите по проекта организираха над 120 семинара, които доведоха до успешното разработване на стратегията. Друго голямо постижение на проекта беше конкурсът за бизнес план AIR, който даде възможност на социални предприемачи от 12 държави да спечелят инвестиция, осигурена от УниКредит. Състезанието беше придружено от транснационалната програма за обучение AIRMOOC и местна менторска програма.

Асоциация за развитие на София има удоволствието да сподели, че всеки възползвал се от менторската програма на AIR в България я е намерили за полезна не само за финала на конкурса, но и за всички бъдещи инвестиционни възможности като цяло. Блажка Димитрова, един от бенефициентите на програмата в България, присъства на конференцията. Тя представи своята бизнес идея и сподели опита си от това да бъде ментор в българската менторска програма. „Знанията, придобити по време на програмата, са не само полезни, но и преносими и аз все още ги прилагам при нови възможности. Сесиите за работа в мрежа дадоха добавена стойност на целия процес, контактите, които създадохме по време на програмата, продължават да се увеличават… като лавина… определено станахме по-конкурентоспособни!“ – каза тя.

Нашата „тайна“ се състои в това, че преди да разработим концепцията на менторската програма, ние оценихме инвестиционната готовност на предприятията заедно с практици от областта. Това е единственият начин за ефективна подкрепа на развитието на дадено предприятие. Нуждите на предприятията зависят от етапа на тяхното развитие, те са индивидуални и ние се гордеем, че успяхме да ги удовлетворим напълно. Най-голямата ни цел беше да помогнем на предприемачите да продължат да развиват своите предприятия – мисията е изпълнена!

Проектът е съфинансиран от фондовете на Европейския съюз (ERDF, IPA, ENI)