УСПЕХ: Пилотираният кораб Союз МС-20 с професионален космонавт и двама туристи излетя към МКС!

1
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос

8 декември 2021 г. 10:45 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 09:38 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан беше осъществено успешно изстрелване на ракетата-носител „Союз-2.1а“ с пилотирания космически кораб „Союз МС-20“. На борда на кораба пътуват професионалният космонавт Александър Мисуркин и двама космически туристи – японците Юсаку Маедзава и Йозо Хирано. Това е първият специализиран туристически полет на „Союз“ до Международната космическа станция. 

Напомням на читателите, че в периода между 2001 и 2009 г. руски кораби са извозвали туристи до МКС, но винаги като странични членове на екипажите им, докато „Союз“-ите са изпълнявали редови мисии по обмен на астронавтите и космонавтите на станцията. И винаги е имало само по един турист на кораб. Сега обаче е различно. По подобие на експедицията на „Союз МС-19“, която беше посветена по заснемането на кинофилма „Предизвикателството“, за днешния старт бе използван модифициран космически кораб, който e в състояние да бъде управляван само от един професионален космонавт, съответно на борда му могат да летят двама туристи. Но даже „Союз МС-19“ служеше за обмен на екипаж – професионалният космонавт Антон Шкаплеров остана да живее на станцията, докато с кораба се завърна Олег Артемиев. Днешната мисия „Союз МС-20“ е изцяло краткосрочен туристически проект – космонавтът Александър Мисуркин, туристите Юсаку Маедзава и Йозо Хирано ще престоят в орбита 12 дни, след което ще се приберат на Земята.

„Союз МС-20“ ще направи четири обиколки около нашата планета, след което ще извърши стиковка с модула „Поиск“ на руския сегмент на МКС. Роскосмос ще излъчва на живо процедурите по сближение и скачване, като предаването ще започне днес в 15:00 ч. българско време. Очакванията са „Союз МС-20“ да изпълни стиковката в автоматичен режим, но ако нещо се обърка, космонавтът Мисуркин е обучен да поеме ръчно управлението на кораба. 

За Мисуркин това е третият космически полет. Роденият през 1977 г. руски гражданин завършва военна авиация в проучотото авиационно училище в Качинск и работи като военен пилот до 2009 г., когато влиза в отряда на космонавтите. През 2013 г. Мисуркин за пръв път полита в космоса на борда на „Союз ТМА-08М“, след което през 2017 г. отново изпълнява космическа мисия на борда на „Союз МС-06“.

Юсаку Маедзава и неговият асистент Йозо Хирано са японски граждани и никога до този момент не са пътували в космоса. Маедзава е предприемач и основател на инициативата Dear Moon, в рамките на която той и избран от него екип ще летят около Луната посредством космическия кораб на СпейсЕкс „Старшип“. За него мисията до МКС представлява тренировка за този бъдещ проект.

Макар че основната цел на мисията на „Союз МС-20“ е туристическа, Маедзава и Хирано ще проведат серия от научни опити, вкл. медикобиологични, един от които ще проучва влиянието на безтегловността върху кръвообращението. Освен това японската космическа агенция е приготвила някои експерименти, които ще бъдат изпълнени независимо на МКС.

Корабът „Союз МС-20“ също така превозва за постоянните членове на екипажа на МКС ограничено количество (около 162 килограма) полезен товар – подаръци за Коледа и Нова година, екипировка за медикобиологични експерименти, хигиенни пособия, свежа храна (плодове).

Полетът на Маедзава и Хирано се осъществява посредством услуга на американската компания Спейс Адвенчърс – единствената фирма, която организира мисии до Международната космическа станция. 

Видеозапис от изстрелването – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/