Анна Кикина първа от руските космонавти ще полети към МКС с американски кораб Крю Драгън!

1
148
Добави коментар
redbul80
redbul80

8 декември 2021 г. 20:15 ч.

Светослав Александров. След дълъг период на спекулации и предположения, днес Роскосмос най-накрая оповести официално името на първия космонавт на Русия, който ще полети до Международната космическа станция с частния кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“. 

Руската космическа агенция е взела решение това да бъде Анна Кикина – единствената жена, която понастоящем е част от отряда на космонавтите. 

Новината бе оповестена днес от ръководителя на Роскосмос Дмитрий Рогозин след успешното скачване на кораба „Союз МС-20“ с космонавта Александър Мисуркин и туристите Юсаку Маедзава и Йозо Хирано към МКС. 

Доскоро се планираше Кикина да проведе своя първи космически полет с кораба на Русия „Союз МС-22“, който ще бъде изстрелян догодина през септември. Част от екипажа на „Союз МС-22“ са още Сергей Прокопиев, ветеран с един полет за гърба си, и Дмитрий Петелин, който, подобно на Кикина, никога не е летял в космоса. Сега, след като Кикина отпада заради прехвърлянето ѝ на „Крю Драгън“, нейното място ще бъде заето от американски астронавт.

Така някои от астронавтите на НАСА ще продължат да бъдат изстрелвани с руските кораби „Союз“, но вече няма да е срещу заплащане, а съобразно програма по обмен – в замяна на услугата, която Русия оказва на САЩ, част от руските космонавти ще летят до МКС с частни американски кораби, първият от които е „Крю Драгън“, а по-нататък очакваме в служба да встъпи и корабът на Боинг „Старлайнър“. 

Изключително важно е подобна програма да съществува в случай на авария на някой от пилотираните кораби, която би наложила временното му извеждане от експлоатация за продължителен период от време. При такъв сценарий, ако смесени екипажи летят на „Союз“ и „Крю Драгън“, ще се гарантира, че нито американският, нито руският сегмент ще са застрашени от обезлюдяване. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/