Рекорд за хеликоптера Инджинюъти: задържа се за 30 минути в тънкия въздух на Марс!

1
125
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от полета на хеликоптера „Инджинюъти“ (ограден с червена окръжност). Photo credit : NASA/JPL-Caltech

16 декември 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Ново постижение в сферата на зараждащата се планетарна авиация! Хеликоптерът на НАСА „Инджинюъти“ успешно проведе на 5-ти декември 17-тия си полет на Марс, по време на който се задържа в тънкия въздух в продължение на 30 минути! 

„Инджинюъти“ също така сполучи да достигне височина от 12 метра, скорост от 5 м/сек и да измине разстояние 3 592 метра. 

За съжаление, въпреки че полетът бе проведен преди повече от десет дни, ние научаваме за успеха чак сега. При кацането на „Инджинюъти“ радиоконтактът с марсохода „Пърсъвиърънс“ (който препредава данните към Земята) бе неочаквано преустановен. През следващите часове бяха получени ограничено количество данни, които успокоиха ръководството на мисията, че хеликоптерът е непокътнат на марсианската повърхност, но все още те не бяха достатъчни да се потвърди успех или провал. Едва на 10-ти декември към Земята бяха изпратени достатъчно пакети от информация, които увериха инженерите, че всичко е минало наред и че „Инджинюъти“ е в отлично състояние. 

Следващият полет на „Инджинюъти“ бе планиран за вчера, на 15-ти декември. Все още чакаме да научим дали всичко е било осъществено според очакванията. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/