УСПЕХ: СпейсЕкс проведе 30-тия си безавариен космически полет за 2021-ва година!

1
118
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

19 декември 2021 г. 10:00 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 05:58 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал в САЩ беше изстреляна космическа ракета „Фалкън 9“ с турския спътник „Turksat-5B“ и така СпейсЕкс отбеляза 30-тия си орбитален полет за 2021-ва година. Стартът бе осъществен едва 15 часа и 17 минути след 29-тия полет, когато друга ракета „Фалкън 9“ изведе в космоса 52 спътника „Старлинк“, с което фирмата на Мъск постави нов рекорд за най-кратко време между два полета на орбитални ракети! Предишният рекорд бе поставен през септември т.г., когато станахме свидетели на два полета в рамките на 44 часа. 

Напомням на читателите, че СпейсЕкс е в разгара на много натоварена стартова кампания точно преди празниците, като бяха планирани общо три изстрелвания в рамките на четири дни. Две от тях са вече в историята. Стига всичко да мине по план, във вторник в 12:06 ч. българско време трябва да излети ракета „Фалкън 9“ с товарен кораб „Карго Драгън“ на път към Международната космическа станция по програмата на НАСА за доставката на провизии за астронавтите. За съжаление метеоролозите предвиждат само 40% шанс за благоприятно време, така че отлагания не са изключени.

Когато „Карго Драгън“ започне своя полет, това ще е финалното изстрелване на СпейсЕкс за 2021-ва, 31-во в рамките на една календарна година и рекордно за американската фирма. 

Но да се върнем на днешния старт. Беше използвана степента „B1067“, като това бе трети полет за нея. Предишните два полета на ускорителя включваха извеждането в космоса на път към МКС 22-рата редовна товарна мисия на СпейсЕкс (посредством кораб „Карго Драгън“) и третата редовна пилотирана (посредством „Крю Драгън). Изведения днес спътник „Turksat-5B“ е предвиден да работи в геостационарна орбита и да осигурява телекомуникационни услуги за Турция. Това е вторият сателит от поредицата „Turksat“, изстрелян с ракета на Илон Мъск. Предходният летя през януари т.г., а третият е предвиден да полети през януари 2022-ра. Спътниците са построени от европейската корпорация Еърбъс.

Няма спор – СпейсЕкс е на път да приключи една изключително успешна година без аварии. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/