ОБРАТ: Изстрелването през този месец на руска ракета Протон-М не е изцяло успешно!

1
135
Добави коментар
redbul80
redbul80

19 декември 2021 г. 20:15 ч. Руската космическа агенция (Роскосмос) е излъгала за резултата от изстрелването на ракета „Протон-М“, проведено на 13-ти декември. Оказва се, че то не е напълно успешно. 

Това става ясно от материал, публикуван на авторитетния уебсайт за руски космически новини RussianSpaceWeb.com, списван от космическия експерт Анатолий Зак. 

Според източник в ракетно-космическата индустрия проблемът е възникнал с горната степен „Бриз-М“, която, макар и да е постигнала много точни преходни орбити, не е сполучила да доведе двата спътника „Експрес АМУ3“ и „Експрес АМУ7“ в техните крайни работни орбити. 

Работещите по проекта смятат, че проблемът няма да е фатален за сателитите, но сега ще трябва да импровизират и да предприемат спасителни маневри, които да ги доведат до целевите им орбитални позиции. 

Счита се, че причината за аномалията е производствен дефект на горната степен. Ситуацията е аналогична с частичния провал през октомври 2014 година, когато е изстрелян спътникът „Експрес АМ6“.

Не е чудно, че новината за частичния провал от този месец бе съобщена в чуждестранен сайт, който се поддържа от руски емигрант в Щатите. Зак има много добри контакти с руския отрасъл и като американски гражданин може да отразява новини, каквито иначе биха навлекли проблеми на руските журналисти. Напомням на читателите, че наскоро в Русия бяха приети закони, според които всяко отразяване на проблеми, касаещи ракетно-космическия отрасъл извън държавно-покровителстваните медии, може да се третира като шпионаж. 

Снимка от изстрелването на ракета „Протон-М“ на 13 декември. Фото: Роскосмос