Как се прави хидроизолация на открити тераси

1
128
Добави коментар
fire19
fire19

Хидроизолацията на терасата е напълно разрешим строителен и ремонтен проблем в строителството на сгради.
Течна хидроизолация

Главно защото днес имате на разположение стотици продукти от които да избирате и доказани решения за различните видове тераси.

В тази статия ще разискваме възможностите и процедурите за направата на хидроизолация на открита тераса.

Правилното изпълнение на този вид строителна или ремонтна процедура – в зависимост дали се прави на тераса в строеж или на вече построена тераса – ще гарантира, че водата ще може да изтича бързо от конструкцията, няма да се събира на повърхността на терасата и   няма да пробива нейната структура.

Разликата между балкон и открита тераса

Според това какъв вид е терасата, каква е нейната площ, каква е нейната функция спрямо сградата, се избира и вида хидроизолация. Класическите тераси на еднофамилните къщи и апартаменти са прикрепени към сградите, така че са постоянно изложени на климатичните условия навън. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Балконът и терасата, и двете са изградени с една и съща цел, т.е. на открито и пряка слънчева светлина. Разликата между двете се дължи на различните им размери, местоположение и конструкция.

Терасата е голямо отворено пространство на сградата, което може да бъде прикрепено или отделено от сградата (чрез преградна стена), докато балконът е малка изпъкнала част от стаята, която е толкова малка, за да побере един или двама души наведнъж. Балконът не може да бъде отделен от сградата с преградна стена.

Терасата може да бъде достъпна през множество входове, докато балконът е достъпен само през една врата или прозорец на стаята. Само една врата може да се използва както за влизане, така и за излизане.

Терасите са значително по-големи от балконите и могат да улеснят големите места за групиране на хора, събиране и купони. Докато балконът е ограничен за настаняване само на няколко души и само за да пренебрегне гледката към външната среда.

Хидроизолация

Тераса може да бъде изградена както на терена, така и на покривната част на сградата. Докато балконът, от друга страна, може да бъде изграден само на повишено ниво, заедно със стая.

Архитектурно казано, терасата може да бъде самостоятелна конструкция, докато балконът изглежда като неразделна част от стаята.

Такива открити тераси може да бъдат по-големи или по-малки като площ, могат да бъдат балкони като конструкция, но при всички положения те трябва да се хидроизолират, така че хем самите те да са защитени от водата и влагата, но и да не допускат нахлуването на вода в интериорното пространство. 

Течът и просмукването на вода при терасите могат да бъдат причинени от неправилни наклони, запушени дренажни тръби, пукнатини и повреди по плочата на терасата, което води до застояла вода на повърхностите. 

Хидроизолация

Тераса с керамични или гранитогресни плочки има много фуги. Неправилното запълване на тези фуги и пукнатините в плочките може да доведе до проблеми с тераста, които ще изискват ремонт и поставяне на нова хидроизолацията.  

Ако изобщо планирате да имате градина на терасата си, трябва да направите хидроизолация. Хидроизолацията може лесно да се извърши чрез нанасяне на хидроизолационно полимерно покритие върху бетонна плоча/повърхност.  

Върху големите открити тераси може да се прилагат решения с течна хидроизолация. Това ще създаде безшевен слой, който ще предпазва цялата площ. 

Когато правите реновация на терасата и е наложителна нова хидроизолация, първо терасата се измива добре, обезпрашава се и се подсушава. Следва запълване на на всички видими пукнатини със специално приготвен силиконов пълнител за пукнатини. Ако тази дейност се свърши правилно, може спокойно да се премине към ремонтната дейност на останалата част от терасата.