Космическата 2022: Новите пилотирани космически кораби. Какво да очакваме?

1
179
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: космическият кораб „Старлайнър“, намиращ се върху ракетата „Атлас 5“. Photo credit : Boeing/John Grant 

Прочетете останалите от поредицата „празнични статии“: 

Космическата 2022 година – какво да очакваме?

Изпращаме 2021-ва година като рекордна по брой пилотирани космически полети!  

Топ 10 на най-вълнуващите космически събития през 2021 година

29 декември 2021 г. 13:00 ч.

Светослав Александров. Подобно на останалите години, 2021-ва отново ни донесе мигове на радости и разочарования по отношение на разработката на новите пилотирани космически кораби, но сега за пръв път радостните мигове бяха повече от разочароващите. С встъпването на „Крю Драгън“ на СпейсЕкс и „Ню Шепърд“ на Блу Ориджин в редовна експлоатация, очакванията са, че новата 2022-ра ще бъде доминирана от полети на тези два кораба. Все пак се надявам, че този път изоставащите фирми най-сетне ще наваксат. Но каквото и да се случи, най-важното е равносметката в края на следващата година да не включва аварии и трагедии. 

 Боинг

На снимката: космическият кораб „Старлайнър“, намиращ се върху ракетата „Атлас 5“. Photo credit : Boeing/John Grant 

Извън всякакъв спор е, че големият изоставащ е Боинг, като компанията не е провеждала безпилотен полет на космическия си кораб „Старлайнър“ от декември 2019 г., когато поради софтуерен бъг той не успя да се скачи с Международната космическа станция и после бе на крачка от провал при неговото кацане. При положение, че корпорацията усвои два пъти повече средства от СпейсЕкс и все още не може да се справи със завършването на изпитателната програма, случващото се е скандално. 

Корабът трябваше отново да излети в роботизиран режим през август, но броени часове преди изстрелването бе установено, че горивните му клапани не работят. Скоро стана ясно, че те не могат да бъдат поправени на стартовата площадка и се налага корабът да бъде демонтиран от ракетата-носител. След като това се случи, се оказа, че проблемът е много по-сериозен и касае корозия на горивната система вследствие на влагата на космодрума. До края на лятото научихме, че „Старлайнър“ няма да лети преди 2022-ра. 

Какво следва за Боинг през 2022-ра година? Засега вторият космически полет на „Старлайнър“ е предвиден за месец май. Компанията все още не може да разбере как точно проблемът с корозията се е изявил. Сигурно е обаче, че не е достатъчно горивните клапани да бъдат ремонтирани, а целият сервизен модул на кораба ще бъде заменен изцяло с нов. Преди това обаче компанията трябва да е сигурна, че този път влагата няма да прониква в него. 

Няма спор – повечето космически ентусиасти не сме доволни, че ще чакаме още около половин година до изстрелването на „Старлайнър“. Но причината за късния старт не е само породена от протаканията и лошата фирмена култура на Боинг, а и от факта, че трафикът до Международната космическа станция е изключително натоварен. Кораби постоянно летят и си тръгват, така че трябва да се открие слот, когато портовете на МКС ще са свободни. Има и още един фактор – Боинг вече не е галеничето на НАСА, а американската космическа агенция не е отчаяна за космически кораби. Едно време беше голяма драма, че САЩ зависеше от Русия за достъп до станцията, но това вече не е така. Налице са два товарни кораба на различни доставчици – „Сигнус“ на Нортроп Груман и „Карго Драгън“ на СпейсЕкс, както и един пилотиран кораб – „Крю Драгън“ на СпейсЕкс. Тези кораби са достатъчни, за да може научната програма да продължи, астронавтите да летят и те винаги да разполагат с провизии. Засега „Старлайнър“ си остава изпитателен, а не оперативен кораб, а изпитателните кораби летят, когато има възможност. Светът няма да свърши без тях.

СпейсЕкс

Снимка от изстрелването на пилотирания кораб „Крю Драгън“ на 11 ноември. Photo credit : NASA / Joel Kowsky

2021-ва година бе не просто успешна за СпейсЕкс, а свръхуспешна. Фирмата на Илон Мъск изстреля три пилотирани мисии на „Крю Драгън“ – две, свързани с превоз на редовни екипажи до Международната космическа станция, както и една туристическа – „Inspiration4“. Туристическата бе изключително интересна, тъй като четиримата пътешественици на кораба достигнаха до височина 580 километра. С това „Крю Драгън“ се превърна в един от малкото космически кораби, извозили хора на разстояние от Земята по-голямо от 500 километра, след корабите „Джемини“, „Аполо“ и совалките на НАСА. През цялата космическа епоха е имало едва 15 други такива мисии – две на „Джемини“ с висок орбитален апогей, девет на „Аполо“ до Луната и четири на совалките до телескопа „Хъбъл“. 

Какво следва за СпейсЕкс през 2022-ра година? Фирмата ще продължи да изпраща редовни екипажи до МКС, като две такива мисии са насрочени за април и октомври. Но далеч по-любопитни са други две експедиции, които СпейсЕкс предвижда да осъществи за частната компания Аксиом. Едната предварително е насрочена за края на февруари или март, а другата – за последното тримесечие на годината. Това ще са първите изцяло комерсиални мисии до МКС. Експедициите са доста важни не само защото Аксиом тепърва трябва да се научи да ръководи такива, но и понеже фирмата предвижда да изстреля свои модули през 2024 г. и да ги прикачи към американския сегмент на МКС. Целта е някой ден, когато МКС бъде пенсионирана, тези модули да се отделят и да се обособят като нова космическа станция. Това ще е първата от общо четири частни станции. Други три компании – Нортроп Груман, Наноракс и Блу Ориджин също са получили грантове за техните проекти за изграждане на обитаеми комплекси в ниска околоземна орбита. 

Върджин Галактик

Кадър от кабината на „Юнити“, показващ Ричард Брансън на фона на космическата чернота. Photo credit : Virgin Galactic 

През 2021-ва година Ричард Брансън излетя в космоса. Това се случи по време на втория от двата полета, проведени от кораба „Юнити“ от серията „СпейсШипТу“, създадена от Брансъновата компания Върджин Галактик. На 22-ри май „Юнити“ достигна до космическото пространство с двама летци-изпитатели – Дейв Маккей и Фредерик Стъркоу, а на 11-ти юли корабът за пръв път летя с пълен екипаж от шестима души – двама пилоти (Дейв Маккей и Майк Масучи) и четирима пътници (Брансън, Сириша Бандла, Бет Моузес и Колин Бенет). 

Какво следва за Върджин Галактик през 2022-ра година? За съжаление през първата половина на новата година няма да станем свидетели на нови полети на „Юнити“, тъй като корабът и неговият самолет-носител „Ийв“ са в период на профилактика. Уви, подобна нужда често възниква с машините на Върджин Галактик, поради което множество експерти се съмняват, че компанията някой ден ще излезе на печалба. 

След като профилактиката завърши, през втората половина на 2022-ра „Юнити“ ще излети на мисия за нуждите на италианските военно-въздушни сили. Екипажът на кораба ще включва Фредерик Стъркоу, Майк Масучи, Бет Моузес и трима италианци – Ангело Ландолфи, Уолтър Виладеи и Панталеоне Карлучи. Те ще проведат разнообразни научни експерименти. 

Стига тази мисия мисия да приключи благополучно, през четвъртото тримесечие на годината трябва да започнат и редовните туристически полети на Върджин Галактик.

Междувременно очакваме компанията да даде ход на дебютните изпитания на новите кораби от серията „СпейсШипТри“, от които първият е „Имеджин“. 

Блу Ориджин

 

Кадър от изстрелването на „Ню Шепърд“ през декември. Photo credit : Blue Origin

2021-ва беше тежка година за Блу Ориджин, като фирмата на Джеф Безос загуби конкурса на НАСА за строеж на пилотиран лунен модул и освен това все още не е в състояние да достави двигателите „BE-4“ за Юнайтед Лонч Алайънс, обединението между Локхийд Мартин и Боинг. Но по отношение на суборбиталната космонавтика, компанията триумфира и се утвърди като по-добрия доставчик на суборбитални космически услуги в сравнение с Върджин Галактик. Космическият кораб „Ню Шепърд“ летя шест пъти през настоящата година – трикратно в товарен вариант и трикратно в пилотиран. По време на дебютния пилотиран космически полет през месец юли беше изстрелян самият Джеф Безос. А през декември „Ню Шепърд“ за пръв път летя с пълен екипаж от шестима души. 

Какво следва за Блу Ориджин през 2022-ва година? За съжаление фирмата е доста по-потайна в сравнение с останалите частни компании, така че не мога да ви кажа какви са подробните ѝ планове. На сайта на Блу Ориджин е написано само това, че „още няколко пилотирани полета са планирани за 2022-ра“. Така че единственото, което е сигурно е, че „Ню Шепърд“ ще продължи да извежда хора в космоса. И макар и това да е само суборбитален космически кораб, със своя капацитет да лети с шестима души наведнъж не е изключено да надмине „Крю Драгън“ по брой изстрляни астронавти. 

НАСА и Орион

На снимката: техниците прикачват кораба „Орион“ към ракетата „Спейс Лонч Систъм“. Photo credit : NASA/Frank Michaux

Както писах в края на миналата година, шансът „Орион“ да бъде изстрелян през 2021-ва беше съвсем нищожен. Оказах се прав – „Орион“ не полетя. Но през последните месеци беше отбелязан сериозен прогрес. През пролетта ракетата-носител „Спейс Лонч Систъм“ премина през пълновременно огнево изпитание, а през есента тя и корабът бяха за пръв път изцяло сглобени. Това е показател, че догодина най-после може да станем свидетели на дебютния безпилотен полет на „Орион“ до Луната! 

И все пак сянка отново надвисна над тази мисия, след като по-рано през декември НАСА оповести, че е открит проблем с контролера на един от двигателите на „Спейс Лонч Систъм“. Сега контролерът трябва да бъде заменен, но това ще отнеме няколко седмици. Агенцията предвиждаше изстрелването да е факт през февруари, но с констатирането на дефекта и отчитайки времето, необходимо за ремонт, стартът се измества за март или април.

Дай Боже да няма други проблеми! Корабът непременно трябва да докаже своята готовност по време на предстоящия безпилотен полет, за да може след две-три години да излети с астронавти – това ще е първата пилотирана експедиция отвъд пределите на околоземна орбита след приключването на „Аполо 17“ през 1972 година. 

Спейс Пърспектив

Капсулата „Нептун“ на Спейс Пърспектив. Image credit : Space Perspective

За пръв път писах за Спейс Пърспектив по време на предишната „празнична“ статия – „Космическата 2021: Новите пилотирани космически кораби. Какво да очакваме?“ Макар и това да не е същинска „космическа“ компания, Спейс Пърспектив планира да изпраща туристи до т.нар. „близкокосмическо пространство“ на земната атмосфера с балон – т.е. на по-голяма височина от тази на пътнически самолет, но на по-малка от необходимата за спътникова мисия.

През месец юни Спейс Пърспектив проведе първия си полет на пълномащабния прототип на пътническата капсула „Нептун“. Мисията продължи шест часа и половина, като достигнатата височина бе 33 километра. След изпълняването на полетните задачи „Нептун“ извърши приводняване в Мексиканския залив.

Към настоящия момент фирмата планира следващият безпилотен полет да е през втората половина на 2022-ра, първият пилотиран – през 2023-та и първият туристически – през 2024-та. Така че ще следим внимателно нейното развитие. 

И за финал, още една новина – преди няколко години компанията Уърлд Вю започна да прави пилотирана капсула, но се отказа от нея в полза на роботизираните си мисии с т.нар. „Стратолити“ (поради този отказ бе създадена фирмата Спейс Пърспектив от разочаровани бивши работници на Уърлд Вю!). Но през 2021-ва година Уърлд Вю оповести, че се завръща към разработките на пилотирани системи. Така че сега, когато са налице две компании, работещи за една и съща цел, очакваме разгорещена конкуренция в сферата на близкокосмическите екскурзии. И дано с тази конкуренция станем свидетели на сериозно раздвижване и развитие! 

Искате ли да имате своевременен и бърз достъп до материалите на сайта? Освен страницата на КОСМОС БГ във Фейсбук, присъединете се към канала на уебсайта в Телеграм – линк тук. 

Харесвате ли статиите на КОСМОС БГ? Можете да подкрепите Светослав Александров в Patreon, или да направите дарение чрез Epay или Paypal (за повече информация – на този линк). 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/