Китай се оплака на ООН от САЩ: спътниците Старлинк на СпейсЕкс прелитали край китайската станция

1
148
Добави коментар
redbul80
redbul80

29 декември 2021 г. 13:20 ч. Китай се оплака на ООН от това, че новата космическа станция на страната е трябвало да маневрира на два пъти, за да се отклонява от траекторията на спътниците на Илон Мъск „Старлинк“.

Оплакването можете да разгледате на уебсайта на офиса на ООН за управление на въпросите свързани с космическото пространство. 

Няма спор, че ниската околоземна орбита става все по-претоварена, особено отчитайки факта, че все повече компании и държавни агенции планират да изстрелят мегагрупировки за спътников интернет. В Китай също е основана фирма, която предвижда извеждането в орбита на общо 13 000 спътника.

Но както съобщава уебсайтът SpaceNews, двойните стандарти в поведението на китайците са видими – страната все още не е коментирала антиспътниковото изпитание на Русия от 15-ти ноември, което застраши Международната космическа станция. Единствено говорителят на външното министерство Чжао Личжиан каза следното: „Ние забелязахме съответните доклади и Русия все още не е отговорила. Все още е рано да коментираме“. 

Напомням също така на читателите, че през 2007 г. Китай осъществи собствено антиспътниково изпитание, което доведе до възникването на хиляди отломки в околоземна орбита. През 2011 г. част от китайските отломки преминаха край МКС. 

Спалното помещение на модула „Тянхъ“. Photo credit : CNSA/Tang Hongbo