Критично важен успех: Джеймс Уеб разгърна вторичното си огледало!

1
127
Добави коментар
redbul80
redbul80

Огледалата на „Джеймс Уеб“. Вторичното огледало (secondary mirror) е разположено на триножник пред първичното. Image credit : NASA TV

5 януари 2022 г. 20:40 ч.

Светослав Александров. Пореден успех за телескопа на НАСА „Джеймс Уеб“! Но ако вчерашното разгръщане и разпъване на топлинния щит на новия космически телескоп бе най-сложната от инженерна гледна точка процедура, днешното безпроблемно разпъване на триножника с вторичното огледало бе най-критичната стъпка, която трябваше да бъде преодоляна, за да може научната програма да започне. Вече може да кажем, че „Джеймс Уеб“ е истински телескоп, а не просто космически апарат! 

„Джеймс Уеб“ притежава основно огледало с диаметър 6.5 метра – никога досега не е била изстрелвана такава голяма обсерватория в космоса. Но за да могат лъчите, отразени от него, да бъдат анализирани, те трябва да се насочат към научните прибори. Именно това е ролята на 74-сантиметровото вторично огледало, което през днешния ден беше разпънато над основното чрез триножник. Ако нещо, дори съвсем дребно, се беше объркало днес, програмата на „Джеймс Уеб“ щеше да е цялостен и категоричен провал. 

Напомням на читателите, че за да може новият телескоп да започне научната си програма, той трябва да се разопакова успешно в дистанционен режим, а това минава през 344 еднопосочни събития, свързани със задействането на подвижни части. Неуспех при изпълнението на всяко едно събитие притежава потенциала да опропасти всичко. И все пак има известни нюанси. Нека да приемем, че вчера топлинният щит се беше разгърнал, но не изцяло – някаква дреболия бе попречила на един от слоевете да се опъне. Или пък утре или вдруги ден инженерите не успеят да разкрият цялостно основното огледало, пак централният му компонент ще е на разположение. При такива сценарии щяха да се измислят някакви стратегии, за да може „Джеймс Уеб“ да изпълнява поне частично изследователските си задачи. 

Не така стоеше въпросът, ако днешното разгръщане на вторичното огледало бе неблагополучно. В такъв случай, съобщава д-р Хайди Хемъл, част от екипа на мисията в интервю за Нанси Аткинсън от The Planetary Society, нямаше да има никакъв начин да се измисли как лъчите да достигат до приборите. Мисията щеше да завърши преждевременно и печално.

След днешния ден изследователите ще дишат по-спокойно и макар че не всичко е приключило по отношение на подготвителната работа, цялостният успех е почти на прага… 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/