УСПЕХ: СпейсЕкс откри космическата 2022-ра година с полет по програмата Старлинк!

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от първия космически полет за 2022 година. Photo credit : SpaceX

7 януари 2022 г. 01:15 ч.

Светослав Александров. Няма никаква изненада – американската компания СпейсЕкс бе тази, която проведе първия космически полет за 2022-ра година. Очакват ни 12 нови вълнуващи месеца, които по всяка вероятност ще бъдат доминирани от нови рекорди, постигнати от фирмата на Илон Мъск, но и от Китай. 

Ето какви са акцентите от днешното изстрелване: ракетата „Фалкън 9“ излетя на 6-ти януари в 23:49 ч. българско време от стартовата площадка №39А на космическия център Кенеди. В своята 53.22-градусова околоземна орбита бяха позиционирани 49 интернет спътника „Старлинк“, като полетът бе проведен по уникален начин – не съобразно десетилетната практика да се изстрелва ракетата по североизточен коридор, а по югоизточен. 

Нямаше никакви отклонения от плана на мисията и спътниците бяха освободени от втората степен на носителя безпроблемно. Що се касае до първата степен, тя се завърна върху плаваща океанска платформа посредством ретроракетно кацане. Тази степен бе „B1062“ с четири предходни полета – т.е. днешният бе пети. Предишните четири мисии бяха на GPS спътник през ноември 2020 г., на още един GPS спътник седем месеца по-късно и на историческата пилотирана експедиция „Inspiration4“ на „Крю Драгън“ през септември 2021 г., когато четирима туристи летяха до 590-километрова орбита. 

Напомням на читателите, че 2021-ва година бе много успешна за СпейсЕкс с общо 31 орбитални изстрелвания без аварии – годишен рекорд за компанията. Но макар че това постижение бе забележително, фирмата на Илон Мъск проведе съществено по-малко полети от първоначално планираните 48. Фактически 26 от тези 31 мисии бяха реализирани през първата половина на изминалата година. Спадът в изстрелванията през втората половина се дължеше на забавянията в ъпгрейдите на спътниците „Старлинк“, които доскоро бяха основният полезен товар, изстрелван с ракети „Фалкън 9“.

Но както съобщава журналистът Ерик Ралф за уебсайта Тесларати, 2022-ра година ще е различна. СпейсЕкс за пръв път планира между 50 и 60 полета за дадена календарна година, но 40 от тях ще са за нуждите на комерсиални клиенти – т.е. различни от „Старлинк“. И дори и част от тях да се забавят, Илон Мъск нищо чудно да изравни и задмине миналогодишния рекорд даже и без „Старлинк“.

Още месец януари се очертава да е изключително натоварен с пет изстрелвания и не е трудно да си представим, че точно толкова са нужни всеки месец, за да бъде изпълнена целевата бройка. До началото на февруари са предвидени две други мисии „Старлинк“ и две комерсиални мисии – „Транспортър 3“ и „CSG-2“. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/