Без изненада: мистериозният кубичен обект на Луната се оказа обикновена скала

1
163
Добави коментар
redbul80
redbul80

7 януари 2022 г. 18:45 ч. Спомняте ли си, че през декември ръководството на китайската лунна мисия „Чанг’e 4“ оповести, че луноходът „Юту 2“ се е натъкнал на мистериозен кубичен обект на обратната страна на Луната? В началото на януари стана ясно луноходът се е доближил достатъчно, за да направи снимки с висока разделителна способност на обекта и няма никаква изненада – той се оказа най-обикновена скала.

Все пак изследователите са разочаровани – те са очаквали обектът да е нещо по-интересно. Въпреки всичко те са решили да го удостоят със специално име – „Нефритен заек“. С малко повече въображение може да приемем, че скалата наподобява зайче, а разхвърляните край нея по-малки скалички са като остатъци от моркови. 

Доближаването на скалата не е съвсем от без значение за ръководството на „Чанг’e 4“. В опитите луноходът да пристигне на местоположението максимално бързо, екипът е разработил иновативен метод за изминаването на десетки метри всеки ден, същевременно заобикаляйки дълбоки кратери и други препятствия. Методът ще се прилага и занапред, като така „Юту 2“ ще може да достига разнообразни научни цели. 

Източник: CNSA 

Скалата в близък план…

… и на фона на кратера. Credit : CNSA/CLEP