Какво да проучим, преди да закупим лаптоп втора ръка?

1
171
Добави коментар
aganbox
aganbox

Имате нужда от лаптоп, но не ви се дават твърде много пари за нов? Ще ви кажем, че не е и необходимо. В повечето случаи един лаптоп втора ръка ще ви свърши същата работа, ако не и по-добра, за много по-малко пари.

За да изберете обаче този, който е подходящ именно за вас, трябва да направите детайлно проучване и да сте наясно за какво ви трябва.

Защото изборът на лаптопи втора употреба е голям, но не всеки отговаря на вашите критерии и ще ви свърши работа. Ето няколко важни въпроса, на които да си отговорите, преди да прибегнете до закупуването.

За какво ви трябва лаптопа?

В зависимост от това дали ви трябва просто за сърфиране в интернет, или ще работите с тежки и сложни програми, трябва да подберете правилно машината. Във втория случай ви е необходим мощен лаптоп втора ръка, който да не се задъхва и да е достатъчно бърз. В първия случай пък не е нужно да е с кой знае колко добри параметри, просто трябва да е здрав и да работи добре.

Разбира се, трябва да се проверят спецификите на хардуера, какво е инсталирано и какво е нужно да се инсталира, с колко допълнителните програми ще натежат и т.н.

Инсталиран ли е Windows, или не?

За някои не е проблем сами да си инсталират Windows, но ако сте от тези, които нямат време, не могат или не им се занимава, по-добре да си купите устройство с вече инсталирана операционна система. В мрежата има достатъчно лаптопи втора употреба с Windows, сред които можете да избирате.  А ако целите, за които ви е нужен лаптопът, са по-сериозни от обикновено сърфиране, бихте могли да потърсите и професионални лаптопи втора ръка.

В PCLife се предлагат всякакви модели и марки лаптопи – базисни, професионални, с Windows, без Windows… Така че изборът определено е голям, трудната част е да се ориентирате правилно в морето от машини, което залива пазара на използвани вещи и предмети.

Къде се намира лаптопът, каква марка и модел е, много ли е употребяван?

Тези въпроси също са важни. Ако е на твърде неудобна локация, доставката струва скъпо или пък трябва да ходите на крака до другия край на страната, може би трябва да се замислите дали да не си потърсите лаптоп, който да е по-близо до вас.

Ако сте в столицата, по-добре потърсете лаптоп втора ръка в София, ако пък сте в близост до Пловдив, е добре търсенето да бъде лаптоп втора ръка Пловдив… В случай че нямате време да ходите на място и сте любители на онлайн пазаруването, бихте могли и да поръчате своя лаптоп и той да ви бъде доставен директно до дома, офиса или друго удобно за вас място.

Марката и моделът също са важни. Ако например сте фенове на Hewlett-Packard, доверете се на лаптоп HP втора употреба. Ако пък емблемата за вас не е важна, но имате претенции към външния вид на машината, потърсете такава, която ще удовлетвори изискванията ви. Най-важното е закупеният от вас преносим компютър да ви харесва, да ви е приятно да работите на него и да отговаря на нуждите, заради които го купувате. Разбира се, не забравяйте да проверите батерията и зарядното, USB портовете, качеството на вградените колони и качеството на дисплея.