Любопитни факти за розите и тяхното изящество

1
117
Добави коментар
aganbox
aganbox

Ако някой поиска от вас да назовете цвете, което е символ на съвършенството, няма как първо да не се сетите за розата. Според историческите сведения, родното място на цветето е Средна Азия, а в Европа розата е разпространена широко в края на XVIII в. Но като абсолютен фаворит сред цветята и тяхна кралица, розата е позната от милиони години.

Образът на розата е запазен в древни вкаменелости, за нея разказват легенди по целия свят, възпявана е от поети, отглеждана е за наслада на очите, за лечебни цели и да не забравяме, като съвършен израз на любов.

Ако изящната роза е и ваше любимо цвете, прибавете към това, което вече знаете за нея, още няколко интересни факта.

Още за красивия свят на розите

В своята дълга, над 40 милиона години, история Нейно Величество Розата не престава да омагьосва с красота, да пръска аромат, да разстила великолепие и винаги да крие по някоя любопитна подробност, която я прави вечната класика.

За най-старата роза се смята тази, която расте до стените на германската катедрала „Успение Богородично” в град Хилдесхайм. За розата за първи път се споменава в документ от 815 г., а това означава, че е на повече от 1000 г. Когато катедралата е унищожена от бомбардировките през 1945 г., корените на розата се запазили под отломките и тя пак започва да расте. Висока е повече от 13 м, а стъблото ѝ е 50 см в диаметър;Цветът на хибридната чаена роза Rosa Augusta Luise зависи от метеорологичните условия и фазите на цъфтеж. Може да бъде розов, с цвят на шампанско или праскова, а ароматът ѝ напомня на малини;В индийския град Индор цветарят Судхир Хешават отглежда роза с цветове само 1 см в диаметър, а височината на растенията е 3-4 см. Той нарича розата „диамант”, а успява да спре растежа ѝ с ефекта на електромагнитното поле;Розите в света са над 200 вида, а сортовете – повече от 18 000. Само от 4 може да се добие розово масло. Казанлъшката роза Rosa damascena е една от тях.

Независимо от сорта, всяка роза – пищно цветна или с бледа изискана красота, с по-дискретен или по-плътен аромат, присъства неизменно в живото на хората. Дали буйно цъфтяща под прозореца, или разнасяща аромата си от ваза в стаята, розата е онова цвете, без което не може да мине никой значим празник и която е запазен символ на жизнерадост, изящество, красота и любов.

Розите – винаги на мода

Няма по-подходящ начин да изразите топло отношение към някого от това да го направите с такова изящно цвете като розата. Красив букет рози ще поднесе винаги специална емоция за човека, който искате да зарадвате.

Съвършеният подарък

За рожден ден, за юбилей, за сватбено тържество, за абитуриентски бал и за още много празници – един букет от рози е съвършеният подарък, знак за вашето внимание, уважение и обич.

Приятна изненада

Ако искате да изненадате близък човек, с доставка на рози до неговия дом ще предизвикате приятни емоции и ще имате възможност да покажете вашите топли чувства.

Обяснение в любов

Според езика на цветята една червена роза изпраща послание за любов, а никоя жена не би устояла на обяснение в любов, направено с класически букет от 50 или 100 рози. Подходящи за всеки повод са прекрасно аранжирани рози в кутия, но дали ще бъде букет от рози, или кутия с рози, няма значение. Всяка роза, съчетана с другите, носи собствено очарование, една истинска магия от изящество, аромат и красота, на които никой не може да устои.