Засаждане и пресаждане на растения – полезни съвети

1
230
Добави коментар
aganbox
aganbox

Отглеждането на растения от семена дава възможност да се култивира по-богато разнообразие от зеленчуци, цветя и всякакви растения.

Растенията, отгледани от разсад, могат да бъдат засадени директно в градината или в по-големи съдове, които ще стоят на открито или закрито.

От друга страна, често се налага да се пресажда закупено растение в друга саксия или в земята.

И засаждането, и пресаждането не са толкова лесни и спазването на определени изисквания ще допринесе този процес да бъде най-щадящ за растението, променящо средата си. Препоръчваме ви да следвате долупосочените съвети, за да се радвате на красива и цветна градина.

Осигурете добра хранителна среда

Може да използвате почва, която сте си подготвили сами или сте закупили от специализиран магазин. Растенията се нуждаят от различни вещества и елементи, с които са обогатени много почвени смеси, с вложени допълнително специални почвени премиксове, торф и др. Кокосовият субстрат пък има много предимства за пресаждането, като пести вода и се използва многократно.

С помощта на pH и ЕС тестери можете да установите оптималната киселинност на хранителния разтвор и количеството хранителни вещества, особено при хидропонно култивиране.

Погрижете се за подходящи съдове

Най-популярните съдове, в които можете да отгледате разсад или да засадите и пресадите растения, са:

●       саксии

Те са най-често използвани, като могат да бъдат керамични, пластмасови, метални, от PVC, ратан и др. Много популярни са текстилните саксии, изработени от рециклируем полипропиленов текстил заради подобреното снабдяване на корените с кислород и предотвратяване на развитие на „обикалящи” корени.

Кръговото разпространение на кореновата система и преполиването предотвратяват и кръглите Air Pot саксии.

Саксиите имат най-често форма на пресечен конус, за да бъде улеснено изваждането на растението при пресаждане. Изборът на саксия зависи от размера и изискванията на съответния вид. Пресаждането трябва да става в по-голяма саксия. Ако е употребявана, трябва да се измие и обезпаразити. Керамичните се накисват, за да поемат вода.

●       сандъчета за цветя

                                                                                                                                                                                              Те имат по-голяма вместимост от саксиите. Повечето сандъчета за цветя са правоъгълни с различни ръбове според дизайна. Може да са пластмасови, дървени, от PVC и др. Размерите им са различни и имат отводнителни отвори като повечето саксии.

Съобразете се със сезона и условията

Засаждането на зеленчуци на открито обикновено започва през месец април. Срокът е същият, ако искате да имате зеленчуци и на терасата в сандъче или саксия.

Пресаждането на растение от земята в саксия е добре да бъде късно есента, а от саксия в земята – през лятото.

За наскоро купено растение времето за пресаждане няма значение, защото корените няма да се увредят много.

Направете дренаж

Преди да поставите приготвената почва в избрания съд, е добре да направите дренаж с малки камъчета, парченца от керамични саксии и др. Той ще осигури по-добро отичане на излишната вода.

Полейте растенията

След като сте преместили растенията на новото място, трябва да ги полеете с вода на стайна температура.

Засаждайте растения на открито в по-хладната част на деня или вечерта. Новозасадените в съдове растения не трябва да се излагат веднага на пряка слънчева светлина.

Съобразявайте отглеждането на растенията си със специфичните им изисквания за светлина, температура и влажност, както и с нуждата от периодично подхранване.