Двама руски космонавти ще излязат в открития космос, за да оборудват новите модули Наука и Причал

2
156
Добави коментар
redbul80
redbul80

19 януари 2022 г. 12:10 ч. Първата „космическа разходка“ за 2022-ра година ще е на Русия. След като миналата година Роскосмос успешно скачи два нови модула към МКС – „Наука“ и „Причал“, дойде времето за тяхното оборудване. За тази цел днес космонавтите Пьотр Дубров и Антон Шкаплеров ще излязат в открития космос за около седем часа.

Началото на извънбордовата дейност се очаква да е приблизително в 14:00 ч. българско време. Това ще е третата „космическа разходка“ в кариерата на Дубров и четвъртата в тази на Шкаплеров.

Очаква се космонавтите да монтират ръчки за захващане, които ще улеснят придвижването на следващите екипажи при бъдещи излизания в открития космос, нови антени и телевизионна камера.

Това няма да е единствената руска „космическа разходка“ за 2022-ра. По-нататък космонавтите трябва да активират шлюза на „Наука“ (днес Шкаплеров и Дубров ще излязат от този на „Поиск“). Също така ще трябва да подготвят за работа европейската роботизирана ръка, който пристигна на МКС заедно с „Наука“. 

За повече информация и линк към предаването на живо: Роскосмос

На снимката: вляво е пилотираният космически кораб „Союз МС-19“, а вдясно – модулите „Наука“ и „Причал“, които бяха скачени с МКС през 2021 година. Photo credit : NASA