Афилиейт маркетинг през 2022 г.: Какво е това и как да започнеш?

1
249
Добави коментар
vfiodorov
vfiodorov

Здравей! Щом си тук, предполагам, че и ти искаш да разбереш какво е афилиейт маркетинг и как можеш да се възползваш от негови предимства. Или да разбереш каква е идеята на този партньорски маркетинг за което се говори толкова напоследък. Не си сам. Има доста зададени въпроси по тази тема в коментарите.

Статията се получи дълга, но смятам, че ще е полезна. (или се надявам..) Затова, започваме…

… с една визуализация:

Събуждаш се когато най-много ти се спи. Караш до офиса през тотални тапи, улици, задръстени с други полузаспали шофьори. Преглеждаш пощата за стряскащи имейли до сладкото приключване в 17 часа.

Звучи ли ужасно?

Ами ако вместо да се бориш с монотонността и ступора на надбягването с плъхове, за да спечелиш няколко лева, можеш да правиш пари по всяко време и отвсякъде – дори докато спиш?

Това е идеята на афилиейт маркетинга.

Партньорският маркетинг е популярна тактика за стимулиране на продажбите и генериране на значителни онлайн приходи. Изключително полезен както за марките, така и за афилиейт партньорите. Новият тласък към по-малко традиционните маркетингови тактики е плодотворен. Всъщност:

81% от марките и 84% от издателите използват силата на партньорския маркетинг, статистика, която ще продължи да се увеличава, защото разходите за партньорски маркетинг се увеличават всяка година.Всяка година има 10,1% увеличение на разходите за партньорски маркетинг в Съединените щати, което означава, че до 2022 г. този брой ще достигне 8,2 милиарда долара.През 2018 г.разходите за маркетинг на съдържанието се оценяват на 62% от традиционните маркетингови схеми, като същевременно генерират три пъти повече потенциални клиенти, отколкото традиционните методи. Всъщност 16% от всички поръчки, направени онлайн, могат да бъдат приписани на влиянието на партньорския маркетинг.През март 2017 г.партньорската структура на Amazon се промени, като предложи на създателите проценти от 1-10% от приходите от продукта, като даде възможност на партньорите да увеличат значително пасивния си доход в зависимост от вертикалата, на която продават.Партньорският маркетинг на Джейсън Стоун, известен също като ментор на милионери, е отговорен за продажбите на дребно на стойност 7 милиона долара само през юни и юли 2017 г.
Афилиейт маркетинг: какво представлява?

Партньорският маркетинг е процес, чрез който партньорът получава комисионна за маркетинг на продукти на друго лице или фирма. Партньорът просто търси продукт, който харесва, след това популяризира този продукт и получава част от печалбата от всяка продажба. Продажбите се проследяват чрез партньорски връзки от един уебсайт към друг.

Как Работи Афилиейт Маркетинга?

Тъй като афилиейт маркетинг работи чрез разпределение на отговорностите за маркетинг и създаване на продукта между страните, той успява да се използват възможностите на различни хора за по-ефективна маркетингова стратегия, като предоставя на участниците дял от печалбата. За да работи това, трябва да участват три различни страни:

Продавач и създател на продукта.Партньор или рекламодател.Потребител.

Нека да се впуснем в сложните взаимоотношения, които споделят тези три страни, за да гарантират успеха на партньорския маркетинг.

1. Продавачът и създателите на продукта.

Продавачът, независимо дали е индивидуален предприемач или голямо предприятие, е продавач, доставчик, създател на продукт или търговец на дребно, който предлага продукта на пазара. Продуктът може да бъде физически, като стоки за дома, дигитален, като маркетингов софтуер или услуга като ръководство за грим.

Продавачът, известен също като марка, не е задължително да участва активно в маркетинга, но може да бъде и рекламодател и да се възползва от разпределението на приходите, свързани с афилиейт маркетинг.

Например, продавачът може да бъде търговец в електронна търговия, който е започнал Dropshipping бизнес и иска да достигне до нова аудитория, като плаща на партньорски сайтове да популяризира своите продукти. Или продавачът може да бъде SaaS-компания, която използва афилиейт партньори, за да продава маркетинговия си софтуер.

2. Афилиейт маркетинг партньор или издател.

Също известен като издател, афилиейт партньорът може да бъде както физическо лице, така и компания, която по атрактивен начин продава продукта на продавача на потенциалните потребители. С други думи, партньорът популяризира продукта, за да убеди потребителите, че е ценен или полезен за тях, и да ги убеди да закупят продукта. Ако потребителят в крайна сметка купува продукт, партньорът получава част от генерирания доход.

Афилиейт партньорите често имат много специфична аудитория, на която продават, като обикновено се придържат към интересите на тази аудитория. Това създава определена ниша или лична марка, която помага на партньора да привлече потребителите, които са най-склонни да участват в промоцията.

3. Потребител.

Независимо дали потребителят знае или не, те (и техните покупки) са двигателите на партньорския маркетинг. Партньорите споделят тези продукти с тях в социални медии, блогове и уебсайтове.

Когато потребителите купуват стоки, продавачът и партньорът споделят печалбата. Понякога партньорът предпочита да бъде откровен с потребителя, разкривайки, че получава комисионна за извършени продажби. В други случаи потребителят може напълно да не обръща внимание на афилиейт маркетингова инфраструктура, която стои зад покупката му.

На практика, те рядко ще плащат повече за продукт, закупен чрез партньорски линк; делът на печалбата на партньора е включен в цената на дребно. Потребителят ще завърши процеса на закупуване и ще получи стоките нормално, без влиянието на афилиейт система, от която той самия е важна част.

Как печелят афилиейт маркетинг партньорите?

Бърз и евтин начин да печелите пари, без да се налага да се занимавате с действителната продажба на продукт. Партньорският маркетинг има неоспоримо предимство за тези, които искат да увеличат приходите си онлайн. Но как партньорът получава парите, след като свързва продавача с потребителя?

Отговорът може да се окаже сложен.

За да може партньорът да получи възнаграждение, потребителят не винаги трябва да извърши покупка. В зависимост от програмата приносът на партньора за продажбите на продавача ще бъде оценен по различен начин.

Партньорът може да получава пари по различни начини:

1. Плащане при продажба. (PPS)

Това е стандартната структура на афилиейт маркетинг. В тази програма Продавачът плаща на партньора процент от продажната цена на продукта, след като потребителят закупи продукт в резултат на маркетинговите стратегии на партньора. С други думи, партньорът трябва действително да убеждава инвеститора да инвестира в продукта, преди да получи възнаграждение.

2. Плащане за лийдове (Потенциални клиенти). (PPL)

Афилиейт програми с плащане на лийдове, компенсира партньора въз основа на конверсия на потенциални клиенти. Партньорът трябва да убеди потребителя да посети уеб сайта на търговеца и да извърши желаното действие — било то попълване на формуляра за контакт, регистрация за пробна версия на продукта, абонамент за бюлетин или изтегляне на софтуер или файлове.

3. Плащане за кликване. (PPC)

Тази програма има за цел да стимулира партньора да пренасочва потребителите от маркетинговата си платформа към уебсайта на продавача. Това означава, че партньорът трябва да привлече потребителя до такава степен, че да премине от сайта на партньора към сайта на продавача. Партньорът получава възнаграждение в зависимост от увеличения уеб трафик.

Защо да станеш афилиейт партньор?

Какви са причините да станеш афилиейт маркетинг партньор?

1. Пасивен доход от афилиейт маркетинг.

Докато почти всяка „редовна“ работа изисква да си на работа, за да печелиш пари, партньорският маркетинг ти предлага възможност да печелиш пари, докато спиш. Като инвестираш първоначално време в кампания, ще видиш непрекъсната възвръщаемост за това време, тъй като потребителите купуват продукта през следващите дни и седмици. Получаваш пари за работата си дълго след като си я завършил. Дори когато не седиш на компютъра, твоите маркетингови умения ще ти донесат постоянни приходи.

2. Без подръжка на клиенти

Отделните продавачи и фирми, предлагащи стоки или услуги, трябва да се разправят с потребителите си и да се убедят, че са доволни от това, което са купили.

Благодарение на афилиейт маркетингова структура никога няма да се притесняваш за поддръжката или удовлетвореността на клиентите. Цялата работа на афилиейт партньора е да свърже продавача с потребителя. Продавачът разглежда всички оплаквания на потребителите, след като ти вече си получил комисионната от продажбата.

3. Работиш от дома.

Ако си от онези, които мразят да ходят в офиса, афилиейт маркетинг е идеалното решение. Ще можеш да провеждаш кампании и да печелиш приходи от продукти, които продавачите създават, като работиш от уюта на собствения си дом. Това е работа, която можеш да вършиш, без дори да излизаш от пижамата си.

4. Рентабилно.

Повечето фирми изискват начални вноски, както и паричен поток за финансиране на продаваните продукти. Въпреки това, партньорският маркетинг може да се осъществи на ниска цена, което означава, че можеш да започнеш бързо и без много главоболия. Няма такси за партньорска програма, за които да се притесняваш, и няма нужда да създаваш продукт. Стартирането в тази посока е сравнително лесно.

5. Удобен и гъвкав.

Тъй като всъщност ставаш фрийлансър, получаваш максимална независимост при определянето на собствените си цели, променяш начина си, когато се усетиш, избираш продуктите, които те интересуват, и дори определяш сам времето си. Това удобство означава, че можеш да разнообразиш портфолиото си, ако искаш, или да се съсредоточиш единствено върху прости и ясни кампании. Също така ще бъдеш освободен от ограниченията и правилата на компанията, както и от неефективни екипи.

6. Възнаграждение въз основа на резултатите от работата.

На друга работа можеш да работиш 80 часа седмично и да получаваш същата заплата. В афилиейт маркетинг се основаваш единствено на твоята ефективност. Ще получиш от него това, което сш вложил в него. Усъвършенстването на уменията за рецензиране и писане на завладяващи кампании ще доведе до пряко увеличение на приходите ти. Най-накрая ще ти платят за изключителната работа, която вършиш!

7. Не подценявай силата на SEO.

Можеш да получиш много органичен трафик от търсачките, ако правилно направиш SEO оптимизация. Времената, когато оптимизацията за търсачките се свеждаше до излъгване на Google, отминаха. Днес е нужно да направиш сайта си по-добър за посетителите. Хората естествено търсят информация онлайн. Ето защо трябва да научиш основите на on-page SEO, проучване на ключови думи и линк билдинг, за да бъдеш източник на информация, която те ще намерят на първо място. Кой не би искал да заеме първо място по термини като „най-добър продукт „или“ ревю на продукта“ в Google?

Често срещани канали за афилиейт маркетинг

Повечето афилиейт партньори използват общи методи, за да са сигурни, че тяхната аудитория е заинтересована и податлива на закупуване на популяризираните продукти. Но не всички партньори рекламират продуктите еднакво. Всъщност има няколко различни маркетингови канала, които мжеш да използваш.

1. Инфлуенсъри (Влиятелни хора).

Инфлуенсър е човек, който има силата да влияе върху решенията за закупуване на значителна част от населението. Този човек е в отлична позиция да се възползва от афилиейт маркетинг. Те вече могат да се похвалят с впечатляващи списъци с абонати, така че за тях е лесно да насочват потребителите към продуктите на продавача чрез публикации в социални медии, блогове и други взаимодействия с техните абонати. След това инфлуенсърите получават част от печалбата, за която са допринесли.

Маркетинговите кампании на инфлуенсъри са особено популярни в Instagram, където марките си сътрудничат с инфлуенсъри, които се считат за експерти или авторитети в техните специфични ниши. В зависимост от сделката, една кампания може да се състои от серия ревюта на продукти със снимки, поглъщане на профили или видеоклипове на живо. Ако инфлуенсъра има своя собствена марка и естетика, важно е да добавите елементи, които са свързани с вашата марка, за да осигурите обратна връзка и разпознаване на марката. Това може да се постигне с приложения като Instasize, където можете бързо да редактирате и персонализирате креативите на кампанията си с едно докосване.

2. Блогъри.

С възможността да се класират органично в заявките за търсене, блогърите успяват да увеличат реализациите на продавача. Блогърът изпробва продукт или услуга и след това пише изчерпателен преглед, който убедително популяризира марката, като връща трафика към сайта на продавача.

Блогърът е награден за влиянието си, разпространявайки информация за стойността на продукта, като помага за увеличаване на продажбите на продавача. Например, моята статия за създаване на електронна книга включва ревю на софтуер и партньорски връзки към сайта на продукта.

3. Микросайтове, насочени към платено търсене.

Разработването и монетизирането на микросайтове също може да осигури сериозен обем на продажбите. Тези сайтове се рекламират на сайта на партньора или спонсорирани връзки в търсачката. Те са различни и отделени от основния сайт на организацията. Предлагайки по-фокусирано, подходящо съдържание на определена аудитория, микросайтовете водят до по-големи реализации чрез простия си и директен призив за действие.

4. Имейл списъци.

Въпреки по-древния им произход, имейл маркетингът все още е жизнеспособен източник на приходи от афилиейт маркетинг. Някои партньори имат списъци с имейли, които могат да използват, за да популяризират продуктите на продавача. Други могат да използват имейл бюлетини, съдържащи хипервръзки към продукти, като получават комисионни след закупуването на продукти от потребителя.

Друг метод е партньорът да създаде списък с имейл адреси с течение на времето. Те използват различните си кампании, за да събират масово имейли и след това да изпращат имейли, свързани с продуктите, които популяризират.

5. Големи медийни сайтове.

Направени да генерират огромно количество трафик по всяко време, тези сайтове са насочени към изграждане на милионна аудитория. Тези уебсайтове популяризират стоки за широката си аудитория чрез банери и контекстуални партньорски връзки. Този метод осигурява отлична експозиция и увеличава процента на реализация, което води до огромни доходи както за продавача, така и за партньора.

Съвети, които ще ти помогнат да станеш успешен афилиейт партньор
1. Създавай отношение.

В началото на кариерата си в партньорски маркетинг, ще трябва да привлечеш аудитория с много специфични интереси. Това ще ти позволи да приспособиш партньорските си кампании към тази ниша, което увеличава вероятността да конвертирате. След като вместо да популяризираш голям асортимент от продукти си се доказал като експерт в една област , можеш да ги продаваш на хората, които са най-склонни да купят.

2. Направи го лично.

Няма недостиг на продукти, които ще можете да популяризираш. Ще имаш възможност да избираш продукти, в които лично вярваш, затова се увери, че твоите кампании се фокусират върху наистина ценни продукти, които потребителите ще харесат. Ще постигнеш впечатляващ процент на реализация, като същевременно увеличиш доверието към твоята личност.

3. Започни да тестваш продукти и услуги.

Фокусирай се върху тестване на продукти и услуги, които отговарят на твоята ниша. След това, използвай отношенията, които си изградили с аудиторията си и позицията си на експерт, кажи на читателите си какви са предимствата от закупуването на продукт или услуга, които популяризираш. Почти за всичко, което се продава онлайн, може да се направи ревю, стига да има афилиейт програма. Можеш да тестваш физически продукти, дигитален софтуер или дори услуги, резервирани онлайн, като споделени пътувания или резервации в туристически курорти. Особено ефективно е да сравняваш този продукт с други в същата категория. Най-важното е да се увериш, че създаваш подробно, ясно формулирано съдържание, за да увеличиш реализациите.

4. Използвай няколко източника.

Вместо да се фокусираш само върху имейл кампанията, отдели време за да изкарваш пари от блог, да се обръщаш към аудиторията си в социалните медии и дори да проучваш междуканални промоции.

Изпробвай различни маркетингови стратегии, за да видиш на коя от тях твоята аудитория отговаря най-много. Използвай тази техника често.

5. Избирай кампаниите внимателно.

Без значение колко добри са твоите маркетингови умения, ще спечелиш по-малко пари за лош продукт, отколкото за добър. Отделяй време да проучиш търсенето на продукта, преди да го популяризираш. Не забравяй да проучиш внимателно продавача, преди да се партнирате. Твоето време е скъпо и трябва да си сигурен, че го харчиш за печеливш продукт и продавач, на когото можеш да се довериш.

6. Бъди в крак с тенденциите.

В партньорския маркетинг има сериозна конкуренция. Трябва да си сигупен, че си в крак с всички нови тенденции, за да останеш конкурентоспособен. Освен това, ще можеш да се възползваш от няколко нови маркетингови техники, които непрекъснато се създават. Бъди наясно с всички тези нови стратегии, за да си сигурен, че твоите проценти на реализация и следователно приходите ще бъдат възможно най-високи.

ТОП тенденции в афилиейт маркетинг през 2022 г.?
1. Подобрено отчитане на афилиейт маркетинг партньори.

Много афилиейт програми работят с отчитане на последното кликване, когато партньорът, който е получил последното кликване преди продажбата, получава 100% кредит за реализация. Това се променя. Благодарение на афилиейт платформи, предоставящи нови функции за отчитане, можете да видите пълната фуния, многоканална представа за това, как отделни маркетингови тактики работят заедно.

Например, можете да видите, че платената социална кампания е генерирала първото кликване, партньорът X е получил 2 кликвания и партньорът Y е получил последното кликване. С тази пълна картина можете да структурирате партньорските си комисионни по такъв начин, че партньорът X да получи процент от кредита за продажба, дори ако не е получил последното кликване.

2. Нишите на инфлуенсъри стават Хипер-целеви.

В миналото големите афилиейт партньори бяха основата, защото сайтовете за групово пазаруване и медийните сайтове даваха трафик на стотици или хиляди рекламодатели. Вече не е толкова важно. Тъй като потребителите използват дълги ключови думи и търсят много специфични продукти и услуги, инфлуенсърите могат да използват своята Хипер-фокусирана ниша за успеха на партньорския маркетинг. Инфлуенсърите не винаги изпращат на рекламодателите огромни количества трафик, но аудиторията, която изпращат, е надеждна, насочена и има по-високи нива на реализация.

3. Афилиейт маркетинг GDPR.

Общият регламент за защита на данните (GDPR), който влезе в сила на 25 май 2018 г., е набор от правила, регулиращи използването на лични данни на територията на ЕС. Това принуждава някои афилиейт партньори да получават потребителски данни чрез съгласие дори и да не са в Европейския съюз. Тази нова разпоредба също трябва да ви напомня да следвате препоръките на Федералната търговска комисия и ясно да посочите, че получавате партньорски комисионни за вашите препоръки.

4. Афилиейт маркетинг партньорите стават по-умни.

Търговците, които получават голям процент от приходите си от афилиейт канал, могат да станат зависими от своите партньори. Това може да доведе до маркетинг партньори, които използват важния си статут, за да получат по-високи комисионни и изгодни сделки с рекламодателите си. Независимо дали става дума за комисионни от CPA, CPL или CPC, има много високоплатени афилиейт програми, а афилиейт партньорите заемат водеща позиция.

Какви стратегии за афилиейт маркетинг да използваш през 2022 г.?
1. Препоръчвай само тези продукти, които познаваш добре.

Установяването на доверие с твоята аудитория е от първостепенно значение в партньорския маркетинг и най – бързият начин да загубиш доверието е да препоръчваш продукти, които не си използвал преди или които не са подходящи за твоята аудитория. Никога не казвай на никого да купува директно продукт, просто препоръчвай продукта. Колкото по-полезен си и колкото повече качествени препоръки даваш, толкова по-вероятно е посетителите на сайта да се върнат за твоя опит.

2. Популяризирай продукти от различни продавачи.

Не слагай всички яйца в една кошница. Ако популяризираш продукти само от един продавач, засядаш с техните комисионни, техните целеви страници и в крайна сметка техните проценти на реализация. Важно е да работиш с много различни продавачи в твоята ниша и да популяризираш широка гама от продукти.

Тази стратегия за афилиейт маркетинг ще диверсифицира размера на комисионните, които получаваш, и ще създаде постоянен поток от приходи когато създаваш афилиейт уебсайт. Някои примери за афилиейт продавачи включват марки като BigCommerce, Bluehost и SimplyBook.me.

3. Непрекъснато тествай и оптимизирай показателите си за реализация.

Да речем, че имаш страница, на която популяризираш продукт чрез афилиейт линк. Ако понастоящем получаваш 5000 посещения на месец с процент на реализация от 2%, имаш 100 реферали. За да получиш 200 реферали, можеш ИЛИ да се съсредоточиш върху привличането на още 5 000 посетители, или просто да увеличиш процента на реализация до 4%.

Кое звучи по-лесно? Вместо да прекарваш месеци в изграждането на домейн авторитет чрез блогове и публикации в чужди блогове, за да получиш повече органичен трафик, просто трябва да увеличиш процента на реализация с 2%. Това може да включва оптимизиране на целевата страница, тестване на твоите призиви за действие (CTA) и разработване на стратегия за оптимизиране на процента на реализация. Чрез тестване и оптимизиране на твоят сайт ще получиш много по-добри резултати с много по-малко усилия.

4. Фокусирай се върху източниците на твоят партньорски трафик.

Важно е да знаеш откъде идва трафикът и демографските данни на твоята аудитория. Това ще ти позволи да персонализираш публикациите си по такъв начин, че да можеш да предоставиш най-добрите препоръки за афилиейт продукти. Трябва да се съсредоточиш не само върху вертикалата, в която се намираш, но и върху източниците на трафик и аудиторията, която посещава уебсайта ти. Източниците на трафик могат да включват органичен, платен, социални мрежи, препратки, дисплейни, имейл или директен трафик.

Можеш да погледнеш данните за източниците на трафик в Google Analytics, за да видиш данни като време на страницата, степен на отпадане, географско местоположение, възраст, пол, време на деня, устройства (мобилни или настолни) и много други, за да съсредоточиш усилията си в най-бързата реализация на трафика. Тези аналитични данни са от решаващо значение за вземането на информирани решения, увеличаване на процента на реализация и увеличаване на партньорските продажби.

Заключителни мисли

Афилиейт маркетинг е идеалното решение за тези, които искат да получат контрол върху собствения си доход, като се съсредоточат върху опциите за доходи, базирани на резултатите. Работейки в тандем с продавача, мотивираният афилиейт партньор ще може да получава пасивен доход, без да напуска дома си, без да се тревожи за създаването на собствен продукт или услуга.

Докато успехът на работата наистина зависи от маркетинговите умения на афилиейт партньора, това може да се окаже ефективен начин за постигане на целите за доходи като основна кариера или печеливша втора работа.

Елегантно прост процес, афилиейт маркетинг чрез ревюта, блогове, социални мрежи, софтуер за уебинари и други платформи – е нова граница в областта на маркетинга, който само чака да се използва. Следвайте съветите, дадени в тази статия, и ще можете да привлечете аудиторията си, да превърнете пасивните читатели в активни потребители и да увеличите заплатата си с едно кликване.