УСПЕХ: Ракета с преобразувана от Фалкън Хеви степен изведе в космоса италиански спътник!

1
151
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от днешния полет. Photo credit : SpaceX

1 февруари 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. След отлагания, проточили се в рамките на четири дни по независeщи от СпейсЕкс причини, ракета „Фалкън 9“ най-после успя да излети тази нощ в 01:01 часа българско време. В космоса беше изведен спътник на Италия по програмата Космо-СкайМед, който ще наблюдава Земята посредством синтетично-апертурен радар. 

Фирмата на Илон Мъск се опита да изстреля сателита още на 27-ми януари, но метеорологичните условия рязко се влошиха и останаха неблагоприятни в продължение на три дни. В понеделник времето най-накрая се оправи и ракетата „Фалкън 9“ бе заредена с гориво, но броени минути преди старта стана ясно, че круизен кораб е навлязъл неправомерно в забранената зона на крайбрежието, обкръжаващо космодрума. 

Но петият опит за старт се увенча с желания успех. Фактът, че СпейсЕкс сполучва на няколко пъти да зареди ракетата с гориво, след това да я изпразни и да я подготви за нов старт в рамките на следващите 24 часа, е показател за гъвкавостта на компанията и нейната ракетна технология. Малцина други оператори на ракети могат да се похвалят с такава експедитивност, било то на организационно ниво, било то на технологично. 

Това бе третият полет за тази първа степен на „Фалкън 9“. Уникалното в случая е, че нейните предходни два полета бяха осъществени като страничен ускорител на свръхтежката ракета „Фалкън Хеви“. Днешната мисия отбеляза първия път в историята на СпейсЕкс, когато ускорител на „Фалкън Хеви“ бе преобразуван в такъв за „Фалкън 9“. Както се очакваше, след тазнощния полет нямаше никакъв проблем с връщането на степента и тя извърши меко кацане на площадката на Кейп Канаверал LZ-1.

Работещите в СпейсЕкс нямат много време да се зарадват на успеха, нито да си почиват – започва натоварен период за фирмата. Тя сега трябва да се фокусира върху следващата мисия, която може да бъде осъществена още утре, на 2-ри февруари, в 22:18 часа българско време – очаква се в космоса да бъде изведен военният спътник „НРОЛ-87“. По-късно през седмицата очакваме и поредния полет по програмата „Старлинк“. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/