Историята за ботушите

2
213
Добави коментар
basmaster
basmaster

   Първата информация за БОТУШИТЕ датира от XVII век сравнително по-късно от сандалите които са известни на човечеството от повече от 4 хиляди години. Думата идва от турски и означава караул. Кожени, издръжливи , стават за ходене по трудно достъпни  терени. С висока до коляното сая, ботушите са били неотлъчен елемент от облеклото на всеки войник.

  Ботушите стават също популярни благодарение на ездата. Няколко сантиметровите токчета осигурявали правилната опора на стъпалата в стремената. Тези обувки – ботуши не са били от най-евтините което ги е превръщало в определящ фактор на социалния статус. По време на първата и втората световни войни,  са носени предимно от високопоставени военнокомандващи. По това време те се появяват и на краката на жените за първи път, но само като практични обувки, които улесняват ходенето при различни условия.

  Жените започват по-интензивно да ги носят от преди по-малко от 60 години. По това време се променят не само модните тенденции, но и предназначението на ботушите.

  Ботушите обхващат стъпалото и глезена на крака. Някои от тях имат ток, който е ясно отличим от останалата част на ходилото.  Ботушите представляват добра защита на краката от вода, сняг, кал, студ и наранявания, както и осигуряват допълнителна опора на глезена при интензивни натоварвания.

  Високите ботуши са все още актуални. Жената в тях винаги изглежда стилна, модерна и женствена. Те могат да бъдат на ток,  платформа или равни – в зависимост от предпочитанията на жената.

  Военните ботуши са идеални за есенна киша.  Това е причината тази обувка да поддържа водещата си позиция повече от един сезон. На външен вид този тип есенни ботуши приличат на тези, носени от военните.

  Гумени ботуши могат да бъдат със забавни цветове. Тези ботуши са абсолютно подходящи за всеки сезон, но стават най-актуални през есента и пролетта, тъй като перфектно ще ни предпазят от мокрите  условия. Огромно предимство на такива ботуши е, че те не изискват специални грижи и изглеждат много стилни.

  Ботуши до глезена или така наречените БОТИ. Това е един от най-търсените модели. Модните ревюта изобилстват от най-разнообразните им вариации. Практични и търсени ботите си остават класика.