Северен Кипър

1
250
Добави коментар
ivangeorgiev2014
ivangeorgiev2014

05 Февруари 2022 г.

Турската република Северен Кипър ( TRNC за кратко) или Северен Кипър , третият по големина остров в Средиземно море и фактически независима държава, разположен в северната част на остров Кипър, на 65 км южно от Анатолийския полуостров. Независимост на Турция от никоя страна извън неузнаваем .  Организацията на обединените нации и Европейския съюз , както и организации от международната общност, Република Кипър Турция се третира като окупирана територия.

Република Кипър е създадена през 1960 г. след предоставянето ѝ на независимост от метрополията Великобритания. На гръцката и турска общност са им гарантирани равни възможности за участие в управлението на новата държава. Осигурени са им места в правителствените и граждански иснтитуции. Според Договора от 1960 г. гаранти за съществуването на новата държава са Великобритания, Гърция и Турция.

През декември 1963 правителството на Кипър се разпада. Започва конфликт между кипърските гърци и кипърските турци. В резултат на правителствената криза кипърските турци губят постовете си в правителствените институции. С продължаването на конфликта кипърските турци, които населяват предимно селските райони, са блокирани в етнически анклави, заобиколени от компактно гръцко население. Това положение продължава 11 години до момента на разделянето на острова. В този период между двете кипърски общности избухват множество конфликти, в резултат на които на няколко пъти изострят отношенията между Турция и Гърция, които са на границата на обявяването на война, особено по времето на инцидента в град Кокина (Erenköy), а също и през 1967 г., когато кипърски гърци нападат районите с кипърско турско население в южната част на острова.

 

 

География

 

Кипър е третият по големина остров в Средиземноморието след Сардиния и Сицилия. Намира се на 65 км от южното крайбрежие на Турция. Други съседни страни са Сирия (97 км), Ливан (108 км), Египет (370 км), Израел и Гърция. След разделянето на Кипър през 1974 г. кипърските турци живеят в северната част на острова, докато кипърските гърци живеят в южната част.

 

Ефектите от страничния натиск са формирали сегашната форма на острова през различни геоложки епохи. „Носи“ са се образували там, където сушата има сила срещу ерозията на морето, а „Gulfs“ са се образували там, където сушата е била по-слаба и така е отстъпила на ерозия. Има два носа, нос Зафер в края на полуостров Карпаз и нос Корукам на запад. Двата залива са в Гузелюрт и Фамагуста.

 

Общата площ на острова е приблизително 9 252 кв. Км, но Северен Кипър обхваща обща площ от 3515 кв. Км или почти една трета от целия остров. Тя е широка 242 км и дълбочина 64 км приблизително в крайните си точки.

 

Бреговата линия се състои от пленителни заливи, скалист бряг и дълги златисти пясъчни плажове. Плажовете на Северен Кипър са сред най-чистите и безопасни в Средиземноморието. Средната температура на водата е 24C между май и октомври. През летния сезон Hotel Beaches предлага отлично обслужване на своите клиенти по отношение на съоръжения за хранене и пиене, като не пропускаме да споменем и предоставянето на плажни чадъри и шезлонги. Някои от плажовете на Норхерн Кипър също ще предлагат дейности като водни ски, банани, джет-ски, вятър сърф и гмуркане.

 

Най-забележителната особеност на Северен Кипър е северният диапазон на планините, известен като планината Кирения или Петте пръста. Това е тесен обхват, дълъг приблизително 130 км, вървещ успоредно на бреговата ивица. Заемайки площ от около 260 кв. Км, тя е съставена предимно от варовик, доломит и мрамор. Най-високата точка е връх Селвили, близо до село Лапта, на 1023 m.

 

Най-големият извор в Северен Кипър е в този диапазон близо до планините Пет пръста. Плодородният северен бряг е покрит главно с маслинови и рожкови дървета.

 

Месаорийската равнина, която се намира в центъра на острова, между планините Кирения и планините Троодос на юг, се използва за производство на централни култури като пшеница, ечемик и овес. Известен е като житницата на Кипър.

 

Северният и източният бряг на Северен Кипър са закъсани от бистрите, сини, топли води на Средиземноморието. По цялото крайбрежие са заливи и плажове, където целогодишно може да се извършва плуване и слънчеви бани. Най-големите заливи са Гузелюрт и Фамагуста, а основните полуострови са Зафер, Корукам и Каса.

 

 

Население

 

Първото официално преброяване на населението в Северен Кипър е извършено през 1996 г. Регистрираното население е 200 587. Второто преброяване, проведено през 2006 г., показа, че населението на Северен Кипър е 265 100, от които по-голямата част се състои от коренни кипърци от Турция (включително бежанци от Южен Кипър) и преселници от Турция. От 178 000 граждани на кипърски турци 82% са местни кипърци (145 000). От 45 000 души, родени от некипърско родителство, близо 40% (17 000) са родени в Кипър. Цифрата за негражданите, включително студенти, гостуващи работници и временно пребиваващи лица, възлизаше на 78 000 души.

Третото официално преброяване на населението в Северен Кипър беше проведено през 2011 г. под егидата на наблюдатели на ООН. Той върна общо 294 906 души. Тези резултати бяха оспорени от някои политически партии, профсъюзи и местни вестници. Правителството беше обвинено в умишлено подценяване на населението, след като очевидно е дало оценка от 700 000 преди преброяването, за да поиска финансова помощ от Турция. Един източник твърди, че населението на север е достигнало 500 000, разделено между 50% кипърски турци и 50% турски преселници или родени от кипърски деца на такива заселници. Изследователят Мете Хатай е написал, че подобни доклади са „диво спекулативни“ и се взимат от опозиционните партии с политическа изгода, което доведе до доклади на юг. Такива доклади никога не са били изследвани научно или статистически, въпреки възможностите на опозиционните партии да направят това, използвайки избирателните списъци, с които разполагат, като по този начин продължават „войната с числа“.

 

Правителството на Северен Кипър изчислява, че през 1983 г. населението на Северен Кипър е 155 521. Прогнозите на правителството на Република Кипър за 2001 г. поставят населението на 200 000, от които 80–89 000 са кипърските турци, а 109 000–117 000 са определени за турски заселници от Република Кипър. Преброяване на острови през 1960 г. показва, че кипърските турци са 102 000, а кипърските гърци – 450 000. Към 2005 г. заселниците представляват не повече от 25% от електората в Северен Кипър. Степента на интеграция на континенталните турци към кипърската турска общност варира; някои се идентифицират като кипърски турци и са интегрирани в културно отношение, докато някои приемат турска идентичност.

 

Северен Кипър е почти изцяло турски език. Английският обаче се говори широко като втори език.

 

В Ризокарпасо (Дипакарпаз) живеят 644 кипърски гърци и 364 маронити в Кормакит.162 000 кипърски гърци бяха насилствено изгонени от домовете си на север от нахлуващите сили на турската армия. Ризокарпасо е домът на най-голямото гръко говорящо население на север. Гръцко-кипърските жители все още се доставят от ООН, а вследствие на това някои продукти се предлагат в някои магазини

 

 

Кухня

Северен Кипър също е добре известен с няколко ястия; сред тях са кебапчетата, направени от агнешко агнешко месо (şiş кебап) или смлени с билки и подправки и превърнати в кофте или кефаб şeftali. Други ястия се основават на месо, увито в плосък хляб, като ламакун. Вегетарианската кухня включва пълнени зеленчукови ястия „yalancı dolma“ или много други ястия, приготвени с фасул или пулс, като börülce, който се състои от швейцарски манго, приготвен с грах с черни очи. Има и храни на растителна основа като яхния на основата на молохия или корени, като колока.

 

Забележителности

Северен Кипър е дом на слънце, придружен от руини на средновековен замък, обширни археологически обекти на някога могъщи класически градове и селища, където  местните се събират на чаша чай. Повечето посетители в Северен Кипър се наслаждават на релаксираща почивка, излежаващи се на слънце, но това късче земя, която преминава от планина към море само за миг, има какво още да предложи.

Оферти за почивка в Северен Кипър

Архив новини