Акваеробиката може да улесни раждането

10
Добави коментар
angelico
angelico

Практикуването на акваеробика по време на бременността, редуцира количеството на болкоуспокояващите медикаменти, от които една жена би могла да се нуждае в процеса на раждането. Това твърдение се базира на резултатите от проведен в Бразилия експеримент, в който участват 71 бъдещи майки.

На половината от бременните жени е поставена задачата да практикуват акваеробика три пъти седмично, в продължение на 50 минути за всяка от трите сесии. Останалите участнички в експеримента са част от т.нар. контролна група.

След провеждане на експеримента, учените не установяват никакви статистически разлики в продължителността на раждането и степента на интензивност на родилните болки при участничките от двете групи. Независимо от това обаче, само 27% от жените в групата, практикуваща акваеробика, изискват прилагане на упойка по време на раждането. За сравнение, анестезия е администрирана на 65% от родилките в контролната група. Експериментът демонстрира 58 процентен спад в желанието и необходимостта от прилагане на упояващо обезболяващо средство по време на раждане.

Част от специалистите в тази област изказват съмнение относно това, доколко разумно е жените да бъдат физически активни по време на бременността си. Основното притеснение е породено от вероятността физическите упражнения да окажат вредно влияние върху състоянието на ембриона и плацентата и да застрашат развитието или растежа на бебето или да увеличат риска от поява на аномалии у новороденото.

Експериментът обаче недвусмислено доказва, че акваеробиката не вреди на сърдечносъдовата система на бременните жени, както и че оказва благоприятно въздействие върху здравословното състояние на децата на майки, практикували акваеробика по време на бременността си.

Редовното практикуване на умерена по продължителност и интензитет водна аеробика по бреме на бременността не може да навреди нито на здравето на бъдещата майка, нито на състоянието на нейното дете. В действителност резултатите от проведения експеримент, а именно понижената нужда от прилагане на болкоуспокояващи медикаменти, доказват, че акваеробиката подобрява психическото и физическото състояние на бременните жени.

1