Как да изберем подходящ матрак за спокоен сън

1
166
Добави коментар
stenlitravel
stenlitravel

На пръв поглед изглежда, че изборът на подходящия матрак е лесен. Асортиментът в магазините е голям, но не забравяйте, че комфортът и здравето зависят от качеството на матрака. Матракът се купува за дълго време, така че не вземайте първия наличен вариант. Подготви ли сме ви полезни съвети за избора му.

Въпреки почти напълно идентичния си външен вид, различните матраци могат да се различават значително по своите свойства и съдържание.

Видове матраци:

1. Класически пружинни матраци – днес те почти не се срещат. Бяха заменени от модели с независим пружинен блок. Всяка пружина в такива матраци има собствено меко покритие и върши работа независимо от другите пружини. По този начин се повишават ортопедичните свойства.

2. Безпружинни матраци – състоят се от различни пълнители и се отличават с по-висока степен на твърдост. Тази опция се препоръчва за деца и хора, страдащи от болки в гърба и врата.

Степен на твърдост на матрака

Когато избирате модел, вземете предвид степента на твърдост на матрака. По този показател, матраците могат да бъдат:

1. Меки – имат добри ортопедични свойства. Те осигуряват отлична опора и прилягат към формата на тялото. Опцията е подходяща за възрастни хора и хора, страдащи от заболявания на ставите, патологии на гръбначния стълб. Най-меките пълнители са изкуствен и естествен латекс.

2. Средно твърди – постига се чрез едновременното използване на твърди (кокосова влакна) и еластични (латекс, полиуретанова пяна) пълнители. Поддържат добре тялото и се препоръчват, ако човек има проблеми с гръдния кош.

3. Висока твърдост – съдържат само твърди пълнители. Препоръчват се за възрастни и деца, както и за страдащи от заболявания на гръбначния стълб. Най-често използваният пълнител са кокосови влакна или  струтофибър.

Разликите между пълнежа на матраците:

1. Естествени – те включват: естествен латекс, кокосови влакна, филц, конски косми, вълна и памук.

2. Изкуствени – изкуствен латекс, полиуретанова пяна, memoryform (полиуретанова пяна с мемори ефект).

3. Безпружинен матрак – всяка страна има собствена степен на твърдост. Ако искате да се отпуснете, изберете средно твърдата страна. За да се отървете от болките в гърба и шията, изберете страна със степен на твърдост над средната. Матракът има няколко вида пълнител. Едната страна има слой от високоеластична пяна, а втората от кокосови влакна.

Матракът е хипоалергичен, ортопедичен, осигурява правилна позиция по време на сън, поддържа гръбначния стълб. Дишащата пяна има ефект на микромасаж.

Как да изберем матрак за спане

Когато избирате пружинен или безпружинен матрак, обърнете внимание на следните критерии:

Размери Матракът трябва да осигурява комфортен сън и почивка. Но как да изберем оптималния размер? Добавете 20 сантиметра към височината си – това ще бъде желаната дължина на матрака. Ако търсите единичен модел, ширината му трябва да бъде поне 70 сантиметра.Степен на твърдост Ако имате проблеми с гърба, стойката, изпитвате болки в гърба и шийната област, по-добре е да изберете матраци с висока степен на твърдост. За комфортен сън е по-добре да заложите на модел със средна или над средната степен на твърдост. Най-добрият вариант би бил да закупите матрак, който има една страна със средна степен на твърдост, а другата с висока.Качество Обърнете внимание на материите и пълнежа на матрака. Те трябва да са с високо качество. Изберете от меки на допир, дишащи материали като памук и жакард. Най-добрите пълнители са кокосови влакна, латексни кокосови влакна и вълна.Екологичност Ако сте алергични, изберете матрак с подходящи пълнители – кокосови влакна, латексни кокосови влакна,, листа от агаве. Но вълната и филцът не се препоръчват при алергии.

Ако търсите по-твърд матрак, вариантът с кокосови влакна е за вас. Ортопедичните модели често са пълни с екологична пяна, а матраците с водорасли са най-меките.

Цялата гама от матраци може да видите в нашите магазини в цялата страна или на сайта ни nanihome.bg