Осми Март в Поморие

1
121
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

1 ден 04.03.2022 София – Кабиле – Ямбол – Поморие
Отпътуване в 07:00 ч. от гр. София по маршрут София – Кабиле – Бургас – Поморие. Посещение на Тракийският град Кабиле, възникнал към края на II хил. пр. н. е. За кратко Кабиле е бил един от градските центрове на Одриското царство. През 314 г. пр. н. е., града е бил завладян от армията на Филип Македонски, а по-късно влиза в състава на империята на Александър Македонски. Първите археологически проучвания на територията на Кабиле са осъществени през 1912 г. През 1969 г. Кабиле е обявен за паметник на културата от национално значение и Национален археологически резерват. Отпътуване за гр. Ямбол. Градът е разположен на древен и съвременен кръстопът. Град, който събира в себе си богато наследство от минали епохи и предлага вълнуващо пътешествие през тунела на времето от Праисторията до наши дни. Посещение на регионалния исторически музей, който е разделен на няколко отдела: ,,Праистория”, ,,Античност”, ,,Средновековие”, ,,Нумизматика”, ,,Етнография”, ,,Нова История”. Свободно време за обяд и разходка. Отпътуване за Поморие. Древното име на града е Анхиало. Основан е през V век пр. н. е., голяма част от жителите му били траки. Настаняване в хотел 4* в района на гр. Поморие. Свободно време за СПА центъра на хотела. Вечеря. Нощувка.

2 ден 05.03.2022 Поморие
Закуска. Отпътуване за Тракийската гробница известна още като ,,Кухата могила” построена II-III век. Гробницата е уникална по рода си на Балканския полуостров със своята архитектура. Съоръжението е служило за мавзолей на богата анхиалска тракийска фамилия, в който са се извършвали религиозни ритуали посветени на култа към слънцето. Отпътуване за манастира Свети Георги, единствения мъжки манастир в Югоизточна България. Основан е от гръцки заселници през VII в., но е бил разрушен от турците при завземането на България. Сегашната църква е построена през 1856 г. Тук се съхранява чудотворната икона на светеца. В двора на манастира има аязмо с лековита вода. Отпътуване за Музея на солта – един от Стоте национални туристически обекта. Това е единствения специализиран музей на солта в Източна Европа. Солниците към музея произвеждат сол, така както това е ставало в древността. Ще имаме възможнастта да наблюдаваме всеки един етап от производството. Връщане в хотела. Свободно време за разходка и ползване на СПА центъра на хотела. Тържествена вечеря по случай деня на жената. Нощувка.

3 ден 06.03.2022 Поморие – Ветрен – София
Закуска. Свободно време за СПА процедури. Освобождаване на хотела и отпътуване за комплекс ,,Аква Калиде”, който възниква около топлите бургаски минерални извори още в тракийско време, когато траките превръщат горещия извор в почитано светилище на Трите нимфи. Заради лековитите минерални извори ,,Аква – Калиде Термополис” е просъществувал без прекъсване векове наред. Ще видим напълно възстановената баня на Сюлейман Великолепни, която е облицована с мрамор и характерната за Ориента керамика. Свободно време за снимки и обяд. Отпътуване за София. Пристигане вечерта.