Коронавирусът, Как да пътуваме до Гърция?

1
261
Добави коментар
ivangeorgiev2014
ivangeorgiev2014

08 Февруари 2022 г.

Актуализирано на 08.02.2022 г.

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Срокът на ограничителните мерки за влизане в страната е удължен до 06:00 ч. на 21.02.2022 г.

При пътуване към Гърция всички граждани, (с изключение на шофьорите на тежкотоварните автомобили (тирове над 3.5 тона) преминаващи през всички ГКПП, осъществяващи превоз на търговски стоки), следва да имат генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на HTTPS://TRAVEL.GOV.GR/#/ (където  подробно са описани действащите мерки, ограничения и изисквания). Passenger Locator Form (PLF) може да бъде попълнена и непосредствено преди пътуването.

Компаниите предоставящи пътнически услуги (самолетни, морски, сухопътни) са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има  QR преди качването му на борда. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.
 
При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, за пътуващите граждани на държавите-членки на Европейския съюз и Шенгенското пространство, на Сан Марино, Андора, Ватикана, Обединеното кралство, Съединените Американски Щати, на Обединените Арабски Емирства, Армения, Азербайджан, Япония, Йордания, Молдова, Монако, Ватикана, Ливан, Косово, Албания, Япония, Ливан, Сърбия, Израел, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Бахрейн, Сингапур, Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина, Канада, Беларус, Катар, Бруней, Китай, Кувейт, Украйна, Саудитска Арабия, Оман, Чили, Турция и Русия се изисква да представят задължително:

1) негативен резултат от тест по метода PCR, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в Гърция или

2) отрицателен бърз (антигенен) тест (до 24 часа)

или

3) сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, четиринадесет (14) дни от завършването на ваксинацията и до 9 (девет) месеца от поставянето на втората доза. След поставяне на бустерна доза, сертификатът е валиден за неограничено време.

Сертификатът за ваксинация включва името на лицето и вида и броя на дозите на ваксината. Тези документи следва да са издадени от публичен орган и в съответствие със законодателството.

Информация за т. нар. зелени държави (по скалата на ЕС в тази група влиза Република България – виж HTTPS://REOPEN.EUROPA.EU/EN). 

4) удостоверение за преболедуване, което да е издадено 14 дни след първия положителен PCR и важи до 180 дни от посочената в уверението дата на диагностициране на заболяването и при условие, че документът е издаден от:

а) държавен орган, според съответното законодателство;

б) от референтна лаборатория на страната по произход или по преминаване, или от държавни или частни лаборатории на съответната държава, при условие, че частните лаборатории са сертифицирани от компетентния национален орган за сертификация;

г) е на английски, френски, немски, италиански, испански, руски  или гръцки език и включва името и фамилията на лицето така, както са изписани в паспорта.

Всички цитирани по-горе сертификати и други удостоверения да бъдат издадени съответно на английски, френски, немски, италиански, испански, руски или гръцки език, от оторизираните здравни органи или сертифицирани лаборатории.

Всички изисквания посочени по-горе важат и за деца след навършването на 5 години.

Граждани от всички националности, без изключение, пристигащи в Република Гърция от Република България, както и от Египет, Албания, Аржентина, Северна Македония, Бразилия, Грузия, Куба, Обединени Арабски Емирства, Индия, Китай, Либия, Мароко, Пакистан, Руската федерация и Турция им се прави, при влизане в държавата, на съответния вход,  задължителен PCR или Rapid test, само при положение, че не притежават сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, четиринадесет (14) дни от завършването на ваксинацията или удостоверение за преболедуване, което да е издадено 14 дни след и до 180 дни от преболедуването.

Изключение от изискването за PCR тест има за шофьорите на камиони, осъществяващи търговски превози.

Всички шофьори на тежкотоварни камиони, независимо от гражданството си, които пристигат от Италия в Гърция, са длъжни да представят пред компетентните органи, декларация с отрицателен резултат от self (rapid) test.

На ГКПП Гръцките здравни власти правят бърз тест и на шофьорите на камиони.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

При положителен резултат от теста, съответните лица ще бъдат поставяни под 5 дневна карантина.

– Придружителите на лица, диагностицирани с Ковид, имат възможност да се завърнат в държавата си на същия или на следващия ден, при условие че имат 2 отрицателни резултата от направени PCR или антигенен тестове в рамките на 24 часа и да носят през цялото време на завръщането им маска тип КН 95.

Чуждите граждани могат да останат в Гърция под 10 дневна карантина, ако не им бъде направен тест или под 5 дневна, при отрицателен резултат от тест на петия ден.

– Придружителите на лица, диагностицирани с Ковид, които не са ваксинирани или не са преболедували от COVID-19 през изминалите 6 месеца, могат да останат в Гърция под 14 дневна карантина ако не им бъде направен тест или под 7 дневна, при отрицателен резултат от тест на седмия ден.

– Придружителите на лица, диагностицирани с Ковид, които са ваксинирани или са преболедували от COVID-19 през изминалите 6 месеца, могат да останат в Гърция без поставянето им под  карантина, но при условие, че бъдат тествани чрез метода PCR при влизането им в Гърция.

За неспазване на карантината глобата е 5000 евро.

Изключение от карантината е възможно за представители на специални мисии след представянето на съответните документи, доказващи причината за влизане в страната и след получаване на изрично разрешение от компетентните гръцки власти.

3. Транзитно преминаване /PCR тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

При пътуване със самолет не се изисква PCR тест само в случай, че конкретният пътник не напуска транзитната зона на летището.

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Няма ограничение по отношение на търговските превози. Отпада изискването за попълнен PLF и наличие на QR код за шофьорите на тежкотоварните автомобили (тирове над 3.5 тона) преминаващи през всички ГКПП, осъществяващи превоз на търговски стоки.

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

ГКПП Кулата-Промахон:
Преминаването през ГКПП Кулата-Промахон е разрешено 24 часа.
Допуска се преминаване на леки, тежкотоварни автомобили и автобуси.

ГКПП Маказа-Нимфеа:
Преминаването през ГКПП Маказа-Нимфеа е разрешено 24 часа.
Допуска преминаване на леки и тежкотоварни автомобили до 3,5 тона.

ГКПП Илинден-Ексохи:

Преминаването през ГКПП Илинден-Ексохи е разрешено 24 часа.
Допуска се преминаване на леки, тежкотоварни автомобили и автобуси.

ГКПП Златоград-Термес:

Затворен за преминаване.

ГКПП Ивайловград-Кипринос:

Затворен за преминаване.

ГКПП Капитан Петко Войвода-Орменион:
Преминаването през ГКПП Капитан Петко Войвода-Орменион е разрешено 24 часа.

Допуска се преминаването на леки, тежкотоварни автомобили и автобуси.

Отпада изискването за попълнен PLF и наличие на QR код за шофьорите на тежкотоварните автомобили (тирове над 3.5 тона) преминаващи през всички ГКПП, осъществяващи превоз на търговски стоки.

6. Вътрешни мерки /полицейски час/ забранен вътрешен транспорт:

Срокът на прилагане на действащите до момента общи противоепидемични мерки се удължава до 06.00 ч. на 14.02.2022 г. за територията на цялата страна.

Ваксинационните сертификати от двудозовите  ваксини на територията на Република Гърция са валидни до 7 месеца след завършването на ваксинационния курс (14 дни след втората доза). Ваксинационният сертификат от еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson е валиден до 3 месеца след завършването на ваксинационния курс с тази ваксина (14 дни след поставянето на единствената доза). При поставяне на бустерна доза сертификатът важи за неопределено време на територията на Гърция. Удостоверението за преболедуване на COVID-19 на територията на страната е валидно от 14-тия до 90-ия ден след първия положителен PCR тест. За целите на посещаване на обществени места гръцките власти признават и отрицателни резултати от PCR тест (валиден до 72 часа), а също и негативен резултат от бърз антигенен тест (валиден до 48 часа). Единствените места на територията на Република Гърция, които гражданите могат да посещават свободно, без споменатите по-горе удостоверителни документи за COVID-19, са хранителните магазини (напр. супермаркети, хлебарници, месарници и т.н.) и аптеките.

От 13.09.2021 г. до 31.03.2022 г. за всякакъв обществен транспорт: междуградски автобуси, вътрешни полети, кораби и влакове, за неваксинирани или непреболедували граждани над 17 годишна възраст е задължителен лабораторен rapid тест (до 48 часа), който ще е за сметка на пътуващия, ще струва 10 евро и ще се извършва само в частна лаборатория. За деца от 4 до 17 години е необходим отрицателен резултат от self тест (до 24 часа), като декларацията с вписания резултат от теста ще трябва да е попълнена от родител, настойник или друг пълнолетен. Горното се отнася само за междуградски пътувания вътре в страната.

Носенето на маска е задължително в закрити и открити обществени пространства.

За автобусите се разрешава запълване на до 85% от местата. Не се разрешава качването на пътник без маска в превозните средства на обществения транспорт или в тези, превозващи служители.

Осъществяват се туристически турове с туристически автобуси и открити такива до запълване на 85% от местата.

За леки МПС е разрешено шофьор +3 пътници. Превишаване на броя на пътуващите в едно МПС е разрешено когато те са семейство с непълнолетни деца и роднини от 1-ва и 2-ра степен.

За МПС до 7 местно се разрешава шофьор +5 пътници.

За МПС до 9 местно се разрешава шофьор +7 пътници.

Източник: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/greece

Архив новини