НАСА почти със сигурност ще се спре на Фалкън Хеви за изстрелването на следващия амбициозен телескоп

1
161
Добави коментар
redbul80
redbul80

21 февруари 2022 г. 14:32 ч. След като Юнайтед Лонч Алайънс (обединението между Боинг и Локхийд Мартин) няма готовност за изстрелването на новата ракета „Вулкан“, няма нови ракетни двигатели „BE-04“, руските двигатели „РД-180“ вече не се купуват и останалите бройки ракети „Делта 4“ и „Атлас 5“ са разпродадени, има ли някакво съмнение, че за следващия си телескоп НАСА ще се спре на този доставчик, който си има собствени ракети и ракетни двигатели – СпейсЕкс? 

Новината бе съобщена от Ерик Ралф, журналист от сайта Тесларати. Тори Бруно, президентът на ЮЛА, оповести на 15-ти февруари, че компанията дори няма да кандидатства в съревнованието на НАСА за полета на следващия голям телескоп „Нанси Грейс“, който ще наследи и допълва науката на сегашния и новоизстрелян „Джеймс Уеб“. 

Американската космическа агенция е в последните етапи от избирането на ракета-носител за телескопа. Преки конкуренти на СпейсЕкс са Блу Ориджин с тяхната ракета „Ню Глен“, както и Релативити Спейс с „Теран Р“ . Но тези ракети не са готови и дори ракетата на ЮЛА „Вулкан“ не може да покрие критериите на НАСА, които постановяват, че трябва да се използва носител, който е цялостно сертифициран сега, а не в бъдеще. А „Вулкан“ още не лети, двигателите „BE-4“ продължават да се бавят.

Засега единствената ракета, която е сертифицирана и покрива изцяло критериите на НАСА за тежките научни и междупланетни мисии е „Фалкън Хеви“. Според Ралф агенцията почти със сигурност ще избере нея и всеки друг потенциален избор би бил в разрез с общоприетите и строги правила на НАСА. 

Снимка от изстрелване на „Фалкън Хеви“. Photo credit : SpaceX