Европейският съд потвърди, че „Лунните ботуши“ не могат да бъдат търговска марка

2
202
Добави коментар

Преди време този блог публикува статия за проблемите на италианската компания Tecnica Group S.p.A. да защити следната своя трийзмерна европейска марка в клас 25 – ботуши:Облекло, обувки, шапки; Подметки за обувки; стелки; пети за обувки; Горни обувки

EUIPO взима решение за заличаване на регистрацията на абсолютни основания – липса на присъща отличителност.

Според ведомството „L“ образната форма на ботушите е класическа и не се различава съществено от тази на подобни продукти.

Tecnica Group  цитират решение на съда във Венеция, според което тази трийзмерна марка е придобила необходимата репутация на пазара. EUIPO приема обаче, че това решение не е обвързващо за нейната практика.

Решението е обжалвано, като Общият съд на Европейския съюз го потвърждава.

Причината за този негативен изход за Tecnica Group S.p.A. е във факта, че компанията е претендирала репутация на марката в производството пред EUIPO но е и придобита отличителност.

Съдът подчертава, че между доказване на отличителност и репутация съществува разлика. Докато при репутацията е достатъчно тя да бъде доказана само за съществена част от пазара на ЕС, при отличителността е нужно доказване за територията на целия съюз.

Съдът приема, че без придобита отличителност, формата на въпросните ботуши не се различава съществено от стандартната форма за този продукт. На пазара в ЕС съществуват множество сходни или дори идентични ботуши.

Източник: Kluwer IP Law