Джо Байдън обяви санкции срещу руската космонавтика. Рогозин: това са санкции на Алцхаймер!

1
219
Добави коментар
redbul80
redbul80

Джо Байдън

24 февруари 2022 г. 22:45 ч.

Светослав Александров. Президентът на САЩ Джо Байдън оповести, че след днешното нападение на Русия над Украйна, ще бъдат наложени нови санкции, които специално ще засегнат руската космонавтика. В отговор на това ръководителят на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин публикува отговор, в който определи мерките като „санкции на Алцхаймер“. 

„Ние преценяваме, че ще отрежем над половината внос на високотехнологични компоненти към руснаците и това ще нанесе удар върху тяхната способност да модернизират войската си“, оповести днес Байдън в свое официално обръщение по повод нажежената геополитическа обстановка. „Това ще деградира тяхната аерокосмическа индустрия, в това число космическата им програма“.

В отговор на обръщението на Байдън шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин написа следното в Туитър: 

„САНКЦИИТЕ НА АЛЦХАЙМЕР

Байдън заяви, че новите санкции ще засегнат руската космическа програма. Добре. Остава да изясним детайлите.

1. Вие искате да прекратите достъпа ни до устойчива на радиация космическа микроелектроника? Това вече го направихте напълно официално през 2014-та година. Както забелязахте, ние продължаваме да правим собствени космически апарати. И ще продължим да го правим и в бъдеще, като разгърнем производството на нужните прибори и компоненти у нас. 

2. Искате да забраните на всички държави да изстрелват космическите си апарати на най-надеждните ракети в света, които са руски? Вие вече го правите и искате да унищожите, считайки от 01.01.2023 г., световния пазар на космическа конкуренция, като наложите санкции на нашите ракети-носители. Наясно сме с това. Това също не е новина. Готови сме да действаме и тук.

3. Искате да унищожите нашето сътрудничество на МКС? И това го правите, като ограничавате обмена между нашите центрове за подготовка на астронавтите и космонавтите. Или искате сами да управлявате МКС? Може би президентът Байдън не е запознат, така че му обяснете, че корекцията на орбитата на станцията и нейното отклонение от опасни сближения с космически отпадъци, с които вашите талантливи бизнесмени са замърсили околоземното пространство, се провежда посредством руските товарни кораби „Прогрес-МС“. Блокирате ли сътрудничеството с нас, кой ще спаси МКС от неконтролируемо излизане от орбита и падение на територията на САЩ или Европа? Съществува и вариант за падането на 500-тонната конструкция в Индия и Китай. Искате ли да ги заплашите с тази перспектива? Над Русия МКС не лети, така че всичките тези рискове са ваши. Готови ли сте за тях?

Господа, когато планирате санкции, проверете тези, които ги измислят, дали не са болни от Алцхаймер. Ей така за всеки случай. Да не би да ви паднат санкциите на главата. Затова засега като ваш партньор ви препоръчвам да не се държите като безотговорен геймър, дистанцирайки се от твърдението, че става въпрос за санкции на Алцхаймер“.

Изявлението на Рогозин е безспорно любопитно, но всеки запознат с актуалните космически събития е наясно, че то не е особено истинно. Шефът на руската космическа агенция продължава да обвинява американските предприемачи като Илон Мъск за увеличаването на орбиталния трафик поради извеждането на спътникови мегагрупировки като „Старлинк“, но този тип сателити са напълно управляеми. Напротив, когато миналата година Русия проведе антиспътниково изпитание, това доведе до замърсяване на околоземната орбита с хиляди неуправляеми отломки. Те застрашиха както астронавтите на МКС, така и китайски спътник. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/