Космическата компания Лончър премести своя офис от Украйна в България

1
236
Добави коментар
redbul80
redbul80

Екипът на космическата компания Лончър в новия си офис в София. Photo credit : Launcher

25 февруари 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания Лончър премести своето дъщерно дружество от Днипро, Украйна, в София, България. Мярката се налага във връзка с възникналия военен конфликт.

„Разтревожен съм от непредизвиканата руска агресия в Украйна“, съобщи Макс Хаот, основател и изпълнителен директор на компанията. „Ние оказваме цялата необходима помощ, за която можем да се сетим, към нашия екип, партньорите, техните семейства и общности в Украйна“.

Филиалът на Лончър в Днипро проектираше течногоривния двигател със затворен цикъл „Е-2“ с позволение от американските власти. Екипът се състои от единадесет инженера и петима помощника. През последните няколко седмици повечето от специалистите се преместиха успешно в София. Според Лончър членовете на семействата на работниците също са получили покана да се преместят с тях, като фирмата е покрила всичките им разходи по миграцията. Някои служители обаче са взели решение да останат в Украйна и те продължават да получават подкрепа от ръководството на фирмата.

Лончър понастоящем конструира ракета за микроспътници на име „Лайт“ и платформа за тяхното освобождаване „Орбитър“. Според Хаот разработката протича съобразно плановете и без забавяния. Фирмата е американска и финансирането идва от Щатите. Тя не получава никакви средства от Украйна или Русия.

Източник: Лончър

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/