НАСА и ЕКА: Партньорството ни с Роскосмос продължава!

1
140
Добави коментар
redbul80
redbul80

25 февруари 2022 г. 17:00 ч. Космическите агенции на САЩ и Европа заявиха, че сътрудничеството с космическата агенция на Русия ще продължи въпреки военния конфликт в Украйна. Решението беше посрещнато от сериозна критика в социалните мрежи, като несъгласие изразиха и учени от ракетно-космическия отрасъл на САЩ и Европа.

Ето какво съобщение бе публикувано от НАСА: „НАСА продължава работа с всичките си партньори, в това число с държавната корпорация Роскосмос за непрекъснатите дейности на Международната космическа станция. Новите мерки по контрола на износа разрешават гражданското сътрудничество между САЩ и Русия да продължи“. 

„Независимо от настоящия конфликт, гражданското космическо сътрудничество остава мост. ЕКА продължава да работи по всички програми, включително по МКС и кампанията за изстрелване на ЕкзоМарс, за да изпълни ангажиментите си към държавите-членки и партньорите. Продължаваме да наблюдаваме развиващата се ситуация“. Съобщението бе публикувано в Туитър страницата на администратора на Европейската космическа агенция Йозеф Ашбахер и препубликувано на сайта на Роскосмос.

„Както казват дипломатите, „нашите обяснения бяха чути“. НАСА потвърди готовността си да сътрудничи с Роскосмос и занапред по програмата на МКС. Междувременно продължаваме да анализираме новите санкции на САЩ, за да изготвим отговора си“, изкоментира Дмитрий Рогозин, ръководител на Роскосмос.

Изявленията на лидерите на космическите агенции обаче бяха разкритикувани сериозно в социалните мрежи, като сред критиците се включиха и учени.

„Господин главен изпълнителен директор, това е грешка“, оповести планетологът Пол Бърн и учен от Университета във Вашингтон по повод изказванетето на Ашбахер. „Каквото и да касае безопасността на МКС, марсоходът „ЕкзоМарс“ не трябва да използва руска ракета. Обаждам ви се, за да се възползвам от възможността да кажа на света, че мирното изучаване на Слънчевата система не може да включва нации-агресори“.

„Като член на планетологичната общност на Европа, аз твърдя, че това е голяма грешка. Прекратете или замразете тези проекти. Недейте изхранвайте диктатора с нашите пари“, написа д-р Петр Броц от Института по атмосферна физика към Чешката академия на науките.

На снимката: техници подготвят спускаемата мисия „ЕкзоМарс 2022“ за полет тази година. Фото: Роскосмос