Да владеем времето – часовникът като елемент на възпитанието на децата

1
143
Добави коментар
clashbade
clashbade

Стресът и натовареното ежедневие на възрастните не рядко се оказва пречка пред адекватното възпитание на подрастващите. За да сме близки с децата си, е важно да им отделяме достатъчно внимание. За съжаление това не винаги се оказва в нашите възможности.

Все пак има някои неща, на които задължително трябва да приучим мъниците в ранна възраст. Това са отговорност, лоялност, самостоятелност и във връзка с тях – разпределяне на времето, с което разполагат. Тук активна роля играят часовниците за деца, които могат да се окажат верен спътник в процеса на израстване.

Разпределяне на задълженията

Всички обичаме да имаме свободно време и да се забавляваме. То е толкова важно, както за нас възрастните, така и за подрастващите. От него зависи продуктивността в работния процес, без значение дали ще говорим за работа или учебна дейност.

Воденето на график би било полезно упражнение, което ще осигури така нужното време за игра. Тя не бива да се подценява, дори и при по-големите малчугани. Не бъдете твърде крайни. Свободата, която предоставяте е път към сърцето на вашето дете.

Ние, възрастните, трябва да се възползваме от идеята. Дори и въвлечени в детската игра, всяко разнообразие ще ни обогати и зареди с енергия за останалите задачи от деня.

Лоялността е друг позитивен фактор, определящ развитието на подрастващата личност. В живота децата сами ще се научат кога и колко трябва да я раздават, но със сигурност трябва да я притежават. Днес е все по-трудно да намерим хора, на които да разчитаме. В бъдеще подобно качество ще става все по-ценно.

Да познаваме времето

Това е първата стъпка към самостоятелността. Часът е важен за регулиране на режима през деня. Употребата на детски часовник може да е не само забавна, но още повече полезна.

След като познаването на стрелките или цифрите вече е факт, може да започнете с планирането. Осигурете си цветна, забавна схема на която да отбелязвате дейностите по часове. Всяко изпълнено условие може да носи стикер. А събирането на определен брой стикери води до награда по ваша преценка.

Намерете интересни начини за стимулиране на детската креативност и се опитайте да разчитате на малките. Повишавайте степента на важност на задачите и бъдете пестеливи по отношение на критиките.

Ако все пак е нужно да бъдат отправени, изберете конструктивни такива. Започнете с похвалите. Конкретизирайте кое и защо ви харесва, но обърнете внимание и на това, което следва да се подобри.

Без значение от умората, бъдете търпеливи и подхождайте с безкрайна любов. Мъниците винаги са склонни да откликнат положително на нея.