Наръчник за начинаещи, или как да изградим домашна автоматизация

2
238
Добави коментар
buntaka
buntaka

Направете дома си по-удобен за живеене, без да харчите много време или пари

Не е нужно да сте експерт или да харчите цяло състояние за модерни съоръжения, тези първи стъпки ще поставят основата, върху която можете да надградите.

Един от начините да изградите интелигентен дом е да закупите много компоненти – сензори, интелигентни крушки, охранителни камери, високоговорители и какво ли още не – и да ги свържете към хъб, който им помага да комуникират помежду си и с вас чрез вашия смартфон. Това може да включва изразходване на много пари и инвестиране на много време. А за някои хора това е просто прекалено много. Ако вашите желания и нужди са по-прости, само няколко относително евтини продукта ще доставят повечето удобства, които интелигентен дом от висок клас може да достави, и то с много по-скромен бюджет.

 

И ако се уверите, че тези интелигентни домашни продукти са съвместими помежду си, ще изградите солидна основа, която можете да разширите с времето. Докато хъбовете предлагат предимства – най-важното от които е наличието на един потребителски интерфейс за контрол на всичко – те не винаги са от съществено значение. Едно нещо, което трябва да имате обаче, е добрият безжичен рутер – в идеалния случай, който може да достигне до всички краища на вашия дом.

 

Интелигентно осветление

За повечето хора, които се интересуват от живот в интелигентен дом, осветлението е входната точка. Много интелигентни осветителни системи работят перфектно без централен хъб и все още са способни да взаимодействат с други интелигентни домашни елементи. Например крушките Blitzwolf BW-LT21, LIFX и Yeelight комуникират през Wi-Fi, докато някои други – включително най-новите крушки Philips Hue – комуникират чрез Bluetooth  и Zigbee.

 

Някои други интелигентни крушки разчитат на Zigbee и следователно зависят от мост Zigbee свързан към вашия рутер. Можете да контролирате някоя от тези интелигентни крушки с приложение на вашия смартфон или таблет, което можете да използвате и за програмиране на сцени и графици за осветление.

Ако по-голямата част от осветлението на дома ви е в тавана и се контролира от превключвател на стената, може би ще ви бъде по-добре да замените тези  ключове с интелигентни превключватели и димери. Това е така, защото интелигентната крушка става тъпа веднага щом изключите превключвателя, който я контролира. Sonoff , Broadlink, TP-Link, и други производители правят интелигентни ключове за осветление, които работят във вашата Wi-Fi мрежа и не изискват централен хъб.

Ако използвате лампи за по-голямата част от осветлението си, безжичната WI-FI  фасунга Sonoff ще ви позволи да включвате и изключвате лампата – и да затъмнявате тъпата крушка – с приложение за смартфон и според график.

 

Интелигентни високоговорители

Какво по-удобно от това да извадите смартфона си, за да приглушите светлините на филмовата вечер? Казвайки „затъмнете светлините“ и имайки интелигентен високоговорител, свързан с вашето интелигентно осветление,  ще го направи вместо вас. Amazon Echo и Google Nest са пазарни лидери в това пространство. И докато Amazon държеше лидерството през последните няколко години – той има много по-голяма инсталирана база, радваше се на много по-широка поддръжка и имаше единствените интелигентни високоговорители с дисплеи за известно време – Google  също настъпва с пълна сила.

И тъй като тези интелигентни високоговорители са толкова широко възприети от други производители на интелигентни домашни устройства, те са се превърнали де факто в центрове сами по себе си, служейки като централна точка за взаимодействие за всичко – от интелигентни светлини до камери за домашна сигурност, показвайки видео емисии от последните на свързани телевизори или собствени дисплеи, ако са оборудвани.

 

 

Камери за домашна сигурност

Качествената камера за домашна сигурност ще ви позволи да наблюдавате дома си, особено докато сте далеч. Моделите на закрито могат да ви помогнат да наблюдавате децата и домашните си любимци, докато моделите на открито могат да хванат нарушители – и да се надяваме да ги обезкуражат да се появят на първо място.

Камерите, вградени в звънците на вратата, могат да наблюдават предната ви врата и да ви позволяват да взаимодействате с посетителите, без да се налага да се приближавате до вратата – или дори да сте вкъщи по това време.

 

Интелигентни детектори за дим и въглероден окис

Конвенционалните детектори за дим и въглероден оксид са по същество са тъпи устройства. Алармите им може да са силни, но ако никой вкъщи не ги чуе, какво добро постигат? А умен детектор за дим също има аларма, но тя също така ще изпрати сигнал до вашия смартфон-и на.Някои интелигентни аларми за дим, като BlitzWolf BW-IS7, включват аварийни светлини, които могат да ви помогнат да излезете от дома, изпълнен с дим. Други, включват разширени функции като интегриран интелигентен високоговорител.

Готови ли сте да започнете?

Изброихме интелигентни домашни компоненти приблизително в реда, в който смятаме, че повечето хора ще се заемат с инсталирането им, но няма строго правило. Ако смятате, че инсталирането на интелигентен датчик за дим е с по-висок приоритет от интелигентното осветление, започнете с него.

 

Ако смятате, че може да искате да инвестирате в интелигентен домашен хъб, който да събере всички тези компоненти заедно под един потребителски интерфейс, просто се уверете, че всички части, които купувате, ще работят с един и същ хъб. Когато се съмнявате, проверете уебсайтовете на производителите на такива устройства, за да проверите с кои устройства работи всяко едно от тях.

 

Включването на такава съвместимост в критериите за закупуване днес, ще увеличи стойността на първоначалните ви инвестиции в интелигентен дом.