Роскосмос моли санкциите срещу руските космически предприятия да бъдат свалени

1
169
Добави коментар
redbul80
redbul80

Руската ракета „Ангара“. Фото: Роскосмос

12 март 2022 г. 14:20 ч.

Светослав Александров. Роскосмос ще изпрати писмени жалби към партньорите, работещи по Международната космическа станция – американската космическа агенция НАСА, космическата агенция на Канада и Европейската космическа агенция. Молбата на космическата агенция на Русия е санкциите срещу руските предприятия да бъдат отменени. 

Новината бе съобщена от Новости-космонавтики, като списанието се позовава на ТАСС. 

Дмитрий Рогозин, шефът на Роскосмос, също така отхвърли твърденията на някои западни медии, че американският астронавт Марк Ванде Хай може да бъде зарязан на МКС и да не бъде върнат с руския космически кораб „Союз МС-19“ (в такъв случай НАСА ще се принуди да използва американския кораб „Крю Драгън“). Рогозин нарече тези медийни материали „истерични“ и обеща, че Ванде Хай ще бъде „заменен“ с друг космонавт. 

Авторитетното американско списание Арс Текника потвърждава, че партньорството на Международната космическа станция продължава и нито САЩ, нито Русия правят дори и минимални стъпки то да приключи. Макар че Рогозин непрекъснато пише скандални изявления в Туитър, последното от които е сравнение на войната между Русия и Украйна с епизод от Том и Джери, няма никакви индикации, че приказките му са подплатени с дела. Първият признак, че съвместната работа между Русия и САЩ в космоса е нарушена, би бил ако Русия отзове трениращите в САЩ космонавти или Щатите върнат обратно обучаващите се в Звездното градче астронавти и американските наземни специалисти към Центъра за управление на МКС в Москва. До този момент това не се е случило. 

Поведението на Рогозин безспорно е грубо и безчувствено спрямо зверствата, които руските войски вършат в Украйна. Но както пише журналистът Ерик Бъргър от Арс, неговите изказвания са предназначени да се харесват на руската аудитория и не е задължително да отразяват вижданията на мнозинството работещи руснаци по Международната космическа станция, които 20 години рамо до рамо с американските си колеги поддържат най-големия космически апарат в историята на човечеството. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/