За пръв път от епохата Аполо: на 17-ти март НАСА извежда на космодрума ракета и кораб за полет до Луната!

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракетата „Спейс Лонч Систъм“ с космическия кораб „Орион“. Photo credit : NASA

14 март 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. НАСА се готви за историческо събитие! За пръв път след приключването на лунната програма „Аполо“ през декември 1972 г., американската космическа агенция ще изведе на стартовата площадка №39Б на космодрума Кенеди ракета и кораб, които са способни да изпратят човек до Луната! 

Извеждането е планирано за четвъртък, на 17-ти март. 

Целта на тази процедура е да бъде проведено финалното изпитание преди дебютния полет. Ракетата „Спейс Лонч Систъм“ ще бъде напълнена с гориво, след което ще се симулира обратно броене. Както „Спейс Лонч Систъм“, така и корабът „Орион“ ще изпратят множество данни към наземните техници, които ще проверят дали всичко е в готовност за предстоящата мисия.

Тази мисия, озаглавена „Артемис 1“, ще бъде изстреляна не по-рано от месец май тази година. Тъй като е първа от новата програма, тя ще се осъществи в безпилотен режим. Корабът „Орион“ трябва да направи обиколка на Луната и да се завърне на Земята. 

Стига всичко да мине наред, следващият полет „Артемис 2“ ще е факт през 2024 година, като този път на борда на кораба ще има астронавти. Това ще е първото отправяне на хора отвъд пределите на ниската околоземна орбита след 1972 година. Астронавтите ще обиколят Луната, но все още няма да кацат на нея. 

Първото стъпване на човешки крак на лунната повърхност през 21-ви век е планирано за 2025-та или 2026-та година в хода на мисията „Артемис 3“. 

Дотогава обаче има още време. Сега цялото ни внимание е насочено към дебютната мисия „Артемис 1“. Едва след като тя приключи, НАСА ще има увереност, че разполага с наличните технологии за полети в далечния космос. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/