НАСА: Партньорството с Русия на МКС продължава, Марк Ванде Хай ще се върне на Земята със Союз МС-19

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

Международната космическа станция – общ вид. Photo credit: NASA

15 март 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. След продължително дипломатично мълчание по темата, по време на вчерашна пресконференция на НАСА ръководителят на Международната космическа станция откъм американска страна Джоел Монталбано потвърди, че партньорството между САЩ и Русия в космоса остава без промени. През следващите дни МКС влиза в етап на натоварен график, който е незасегнат от войната в Украйна: две американски космически разходки днес (на 15-ти март) и на 23-ти март, изстрелване на руски пилотиран кораб „Союз МС-21“ с трима космонавти на 18-ти март, изстрелване на американски кораб „Крю Драгън“ на частната мисия за Аксиом в края на март, завръщане на руски кораб „Союз МС-19“ с двама космонавти и с американеца Марк Ванде Хай отново в края на март, изстрелване на втори американски кораб „Крю Драгън“ в средата на април. 

Пак по думите на Монталбано, НАСА все още планира разменната програма с Роскосмос, в рамките на която американски астронавти ще летят с руски кораби и руски космонавти ще пътуват с американски кораби. 

Пресконференцията бе излъчена на живо по НАСА ТВ. Това бе първото публично събитие от западна страна, касаещо МКС, след избухването на войната. Нямаше как американската агенция да продължава с дипломатичното мълчание, тъй като предстои сериозен ъпгрейд на слънчевите батерии на станцията. „Космическата разходка“, запланувана днес за осъществяването на тази задача и която ще бъде осъществена от американските астронавти Кейла Берън и Раджа Чари, трябваше да бъде отчетена публично. Затова и представителите на НАСА се появиха в медиите. 

Множество журналисти и експерти предвиждаха, че МКС няма да оцелее по време на военния конфликт в Украйна, като смятаха, че ще възникне ситуация подобна на тази в романа на Артър Кларк „2010: Космическа одисея“. В книгата САЩ и Русия започват да воюват и съвместната мисия се разделя – американците се връщат в своя кораб а руснаците – в техния без никаква комуникация помежду им. Може ли нещо такова да се случи и в реалния свят – разделянето на МКС на сегменти без общуване между членовете на екипажа и всеки пътува със своя кораб? Засега такъв вариант не се очертава. Фразата „per aspera ad astra“ (през трудностите към звездите) придобива ново значение. Устремът на човек към звездите изглежда ще продължи въпреки чудовищната война. 

Причината за опасенията, че краят на МКС наближава, се корени във видео, публикувано от РИА Новости и впоследствие качено в социалните мрежи на Роскосмос. На видеото се вижда как руснаците разделят своя сегмент и казват „чао“ на астронавта Марк Ванде Хай, който остава с потъващия американски сегмент. Но макар че шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин заяви изрично, че това е „шега“, в такава форсмажорна обстановка мнозина сметнаха заплахата за истинска. През последните няколко дни Роскосмос влезе в обяснителен режим и неколкократно публикува изявления, че Ванде Хай ще се върне с руския кораб „Союз МС-19“. Вчера това бе потвърдено и от НАСА. 

„В САЩ пуснаха дезинформация, че Роскосмос не иска да прибере американския астронавт Марк Ванде Хай от МКС на Земята“, написа днес Рогозин. „Даже на майка му казаха това и изплашиха възрастната жена. Безсъвестни манипулатори. Срам и позор. Не бой се, Марк, всичко ще е наред. Не слушай идиотите. Подготви се за кацане заедно с твоя екипаж от Антон Шкаплеров и Пьотр Дубров. Кацането е насрочено за 30-ти март“. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/