Всичко важно за лежанката

1
137
Добави коментар
fire19
fire19

Лежанката помага да разнообразите вашата тренировка, като позволява да се добавят много нови упражнение, сред които и вдигане на тежести. Повече упражнения с лежанка се изпълняват от легнало положение. И благодарение на нея, вашата тренировка ще бъде по-приятна и разбира се по-ефективна.

Преди да направите избор, трябва добре да проучите пазара и разбира се да имате предвид, че некачествената лежанка може да ви донесе много вреди. Може да ви причини дискомфорт, както и тренировката ви да се превърне в опасна.

Определено избирането на подходяща за вас лежанка не е лесна задача, затова е добре да се запознаете първо с видовете лежанка, както и с нейното предназначение, преди да закупите продукт, който няма да ви бъде от никаква полза и още повече, продукт, който може да застраши вашето здраве.

Видове лежанки

Хоризонтална лежанка

Хоризонталната лежанка позволява да правите повече силови упражнения, като нейната задача е да ви даде силна и здрава опора. Може да включите към упражненията дъмбели и дори щанги.

Хоризонталните лежанки се препоръчват  и при упражнения със собствено тегло.

Хоризонталните лежанки са изключително здрави и много издръжливи. Почти няма фитнес, който да не разполага с хоризонтални лежанки, които също позволяват на хората да тренират с по-големи тежести. Поддръжката на този тип лежанка е много лесна, както и нейното почистване. Необходимо ви е само кърпичка и препарат, както и редовно дезинфекциране, предвид противоепидемичната обстановка.

Структурата на хоризонталната лежанка е твърде здрава и трудно може да се повреди.

Предимства на хоризонталните лежанки:

– Здравина и издръжливост

– Стабилност

– Лесно се преместват

– Имат дълъг живот

– Универсално приложение

– Компактни са

– Най-евтиният вид лежанка

Разбира се, като всеки един друг продукт и хоризонталните лежанки имат своите недостатъци, като например това, че не могат да се регулират, както и че при тях липсва опора за гърба, което е от изключително значение за безопасната тренировка.

Олимпийски лежанки

Този тип лежанки е перфектният избор, когато искате да тренирате с големи тежести. Самото име подсказва какво е тяхното предназначение. Но бъдете внимателни, когато изпълнявате упражненията с тежести, защото преди всичко останало е вашето здраве, както и безопасността по време на тренировка.

Олимпийските лежанки са предназначени да се използват с 2.2-метров олимпийски лост, който е и стандартният. Те имат прикрепена стойка за лоста, на която да се оставя той след всяка серия.

Олимпийските лежанки са много здрави и издръжливи, предвид тежестта, с която се тренира. Те са големи и тежки и поради това много трудно може да се местят, затова е добре, преди да бъдат поставени, да помислите внимателно в коя част от фитнес залата искате да бъдат.

Олимпийските лежанки се препоръчват само за тренировки с големи лостове, защото не са най-добрият избор ако искате да тренирате с малък лост.

Предимства: 

– Здравина и стабилност

– Лесно се използват

– Най-добрият избор за тренировки с тежки килограми

– Издръжливи са и трудно се повреждат

Недостатъци:

Разбира се, като всеки един фитнес уред и продукт и олимпийските лежанки имат някои недостатъци, които е добре да знаете, преди да решите да ги направите част от фитнес оборудването на вашата зала.

– Не са гъвкави като регулируемите лежанки

– Трябва да се вземат няколко олимпийски лежанки при тренировки в легнало положение и под наклон

– Съвместими са единствено с олимпийски лостове

– Не се препоръчват за упражнения с дъмбели

– Тежки и трудни за пренасяне

– Заемат голямо място, предвид техните размери

– По-скъпи са в сравнение с останалите лежанки

Блогър, копирайтър и непрофесионален писател.