Корабът Союз МС-21 с трима космонавти е готов за полет днес

1
224
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракетата „Союз-2.1а“ с кораба „Союз МС-21“ бива извеждана на стартовата площадка. Фото: Роскосмос 

18 март 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Пилотираният космически кораб на Русия „Союз МС-21“ с руските космонавти Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков е готов за изстрелване днес, на 18-ти март в 17:55 ч. българско време. А космическите експерти и ентусиасти ще следят с изострен интерес процедурите преди старта и пътешествието към МКС, защото това е първият космически полет, който руснаците ще проведат след като нападнаха Украйна. В дните след нападението западът скъса толкова много отношения с Русия и сътрудничеството с МКС остана едно от малкото активни партньорства, но дали днес всичко ще протече както е било преди? 

Безпорно отношенията на Земята се отразяват и на космическите политики. Щатите наложиха нови тежки санкции, които неизбежно ще се отразят на вноса на електронни компоненти към Русия и по този начин ще затормозят руския космически отрасъл. От своя страна руснаците престанаха да продават ракетни двигатели на американските компании и преустановиха партньорството с Европейската космическа агенция, включващо изстрелвания на ракети „Союз“ от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Въпреки всичко както Роскосмос, така и НАСА официално заявяват, че партньорството на МКС остава ключово за тях и поради неготовност на следващото поколение американски и руски станции няма как да спрат да работят заедно. Но за нас, космическите ентусиасти, би било трудно да наблюдаваме полетите. Уебсайтовете на Русия, на които традиционно разчитаме, в това число сайтът на Роскосмос и на социалната мрежа ВКонтакте (където има излъчвания в реално време), са недостъпни за множество граждани на ЕС и България. 

Американската телевизия НАСА ТВ обаче ще предава на живо предстартовата подготовка, започвайки в 17:15 ч. днес на този линк: https://www.nasa.gov/multimedia/nasatv/index.html#public 

Полетът на Артемиев, Матвеев и Корсаков е знаков поради две причини. Това е първата мисия на кораб „Союз“ до МКС, състояща се от екипаж, съставен изцяло от професионални руски космонавти. Това е и първата експедиция, която ще се скачи с новия руски модул „Причал“. Напомням на читателите, че „Причал“ бе прибавен в състава на МКС в края на 2021-ва година. 

Стиковката е насрочена за 21:05 ч. българско време. А когато тя бъде осъществена, какво следва? Артемиев, Матвеев и Корсаков ще са първите нови жители на Земята, които ще заживеят на МКС след началото на войната. Ще има ли професионално посрещане, на каквото сме свикнали? Ще видим ли прегръдки между американци и руснаци както досега? 

Безспорно днешният ден ще е интересен. Стискаме палци за успех и професионално поведение от страна на Русия и НАСА. Международната космическа станция винаги е била катализатор за мир.

Днес повече от някога имаме нужда от нагледна демонстрация, че това продължава да е така. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/