УСПЕХ: Союз МС-21 пристигна на МКС, космонавтите влязоха в станцията с жълто-сини униформи!

1
218
Добави коментар
redbul80
redbul80

Десетчленният екипаж на МКС. Фото: Роскосмос

19 март 2022 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. След провал на системата за автоматично сближаване, космонавтът Олег Артемиев успя да скачи в ръчен режим новоизстреляния пилотиран космически кораб „Союз МС-21“. След отварянето на шлюзовете Артемиев и неговите колеги Денис Матвеев и Сергей Корсаков бяха посрещнати топло от седмината жители на МКС, руснаци, американци и един немец – чудесен признак, че партньорството на станцията продължава нормално. Но вниманието на зрителите бе приковано от униформите на космонавтите, които са в необичайни жълто-сини цветове. 

Жълтото и синьото са цветовете на знамето на Украйна. Дали е възможно екипажът на „Союз МС-21“ да излъчва послание в подкрепа на мира? Нека да погледнем какви са фактите. 

Космонавтите действително имат правото да изберат в какви цветове да са техните униформи. Ключовото е, че това се случва няколко месеца преди изстрелването. Повечето членове на екипажа подбират дрехите им да са бели, черни или сини. Актрисата Юлия Пересилд, която полетя в космоса в края на миналата година, реши да облече яркочервена дреха. Ако Артемиев, Матвеев и Корсаков действително са избрали униформите си далеч преди войната в Украйна, вероятно те са решили цветовете им да са в тон с цветовете от герба на техния университет МГТУ „Бауман“ (които също са жълти и сини). Още повече, че Олег има снимка от 2014 година с подобен костюм: 

Снимка на Олег Артемиев от 2014 г. по време на негова предишна мисия. Фото: Роскосмос

Но ако това е така, то Артемиев можеше да разсее всякакви съмнения още вчера след скачването, когато дойде времето за въпроси и отговори от медиите. Напълно естествено космонавтът бе попитан защо костюмите изглеждат по този начин. Ако той беше казал, че става въпрос за почит към университета му, нещо, с което всеки висшист се гордее, историята щеше да приключи набързо. Вместо това Олег отвърна: „Дойде нашият ред да изберем цвят. Само че се оказа, че имаше натрупан жълт плат и се наложи да го използваме. Ето защо се наложи да носим жълто“. Ама че абсурден отговор! Наистина ли в хангарите на Байконур точно жълтият плат е в излишък? 

Ето и другите факти. Журналистът Анатолий Зак пише следното: „Украинското знаме и неговите цветове са анатема за режима на Путин. Да носиш украинско знаме в Русия тези дни е гаранция да те арестуват. През последните години протестиращите руснаци се обличаха в украински цветове – спомнете си за известната снимка на бабушка в метрото“. 

Така че… съвпадение? Почит към университета „Бауман“? Протест срещу войната в Украйна? А защо не … и трите неща едновременно? Космонавтите не живеят в балон със сигурност знаят какво се случва по света. И дори и първоначално да са избрали униформи в чест на университета си, вероятно са били наясно каква реакция ще предизвикат, появявайки се в МКС с дрехи в цвета на украинското знаме. Прочее, показателно е, че клиповете от пристигането на екипажа на станцията не бяха споделени от шефа на Роскосмос Дмитрий Рогозин в социалните мрежи. 

„Изобщо не се съмнявам, че някой ще бъде наказан, задето не е предсказал каква ще е реакцията“, категорична е известната журналистка Катя Павлюшченко.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/