Напред – към делтата! Марсоходът Пърсъвиърънс започна дългоочакваното си пътешествие!

1
152
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази снимка бе заснета от марсохода „Пърсъвиърънс“ преди броени часове и получена на Земята в рамките на същия ден – на 19-ти март. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

19 март 2022 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Най-после! След успешното събиране на осмата си скална проба, марсоходът на НАСА „Пърсъвиърънс“ окончателно напусна песъкливия терен Сейтакс и се отправи към основната си научна цел – делтата на кратера Йезеро, където може да има следи от древен живот! Самоходният апарат ще трябва да прекоси разстояние от близо 5 километра, като пътешествието ще отнеме около месец.

„Делтата е толкова важна, че ние решихме да съкратим научната дейност и да се фокусираме върху придвижването, за да пристигнем колкото се може по-бързо“, съобщава ученият Кен Фарли и участник в мисията. „Ще заснемаме доста изображения на делтата по време на това пътешествие. Колкото повече наближаваме, толкова по-забележителни ще са тези снимки“.

Фотографиите ще са важни за изследователите, тъй като на тяхната база ще се подбират скалите, които ще бъдат проучени подробно от инструментите, монтирани към роботизираната ръка на „Пърсъвиърънс“. Ръководството на експедицията ще трябва да се спре и на подходящ маршрут за изкачването на делтата, която е висока 40 метра. 

Но първо марсоходът трябва да стигне дотам. Пътят няма да е лек, тъй като е осеян с пясъчни капани, кратери и остри скали. За тази цел екипът разчита на изкуствен интелект, който е най-добрият в сравнение с този, използван при предходни мисии.

„Процесите за самостоятелно придвижване се изпълняваха в продължение на няколко минути на стария марсоход „Опортюнити“, но при „Пърсъвиърънс“ те се изпълняват за по-малко от секунда“, съобщава Марк Меймън от Лабораторията за реактивно движение на НАСА. „Понеже автономното придвижване е по-бързо, днес може да прекосим по-голямо разстояние, а не както когато хората участваха в програмирането на всеки ход“.

Изкуственият интелект се нарича „АвтоНав“. Ето как работи той – преди „Пърсъвиърънс“ да се придвижи, специален експертен екип написва командите. Тези команди се изпращат към „Пърсъвиърънс“ посредством системата от антени Deep Space Network. След това марсоходът изпраща данни от Червената планета, които потвърждават докъде е стигнал. За изпълнението на някои задачи минават дни. 

„Пърсъвиърънс“ разполага с по-мощен хардуер в сравнение със своите предшественици. Камерите му са по-бързи. Освен това притежава допълнителен компютър, който е специализиран в обработката на изображения за придвижването и не се занимава с нищо друго.

„При предишните марсоходи автономното придвижване ни бавеше, тъй като всичките данни се обработваха от един-единствен компютър. Този допълнителен компютър е влудяващо по-бърз в сравнение с това, което имахме преди, и самият факт, че бива използван само за придвижването означава, че не трябва да делиш ресурсите му със 100 и кусур други неща“, твърди Меймън.

Друга разлика между „Пърсъвиърънс“ и предишните марсоходи се състои в пространствените му възприятия. Навигационната програма на по-стария и все още работещ марсоход „Кюриосити“ го държи буквално в „безопасен балон“ с ширина 5 метра. Например ако „Кюриосити“ забележи две скали, които са на разстояние 4.5 метра, марсоходът просто спира или прави широка обиколка около тях. При „Пърсъвиърънс“ това не е така – има виртуална кутия за всяко от шестте му колелета. Така марсоходът може да прави по-сложни маневри за избягване на препятствията.

„Сега просто може да кривнем или да прекосим през тези скали, които навремето не смеехме даже да ги доближим“, казва Меймън.

Пожелаваме успех на екипа. Делтата на Йезеро чака – а там вероятно са отговорите дали на Марс е имало живот! 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/