Да изберем най-добрите чорапи за своите деца

1
135
Добави коментар
pupidrupi
pupidrupi

Чорапите са неразделна част от гардероба на нашите деца – малки и големи, в градина или училище. Трябва да сме наясно как да направим правилния избор на чорапи за тях и на какво да обърнем внимание на първо място. Малките деца рядко носят обувки боси. Дори през лятото чорапите са неотменно прикрепени към сандалите. Важно е при избраните чорапи краката да не се потят или мръзнат, да не правят алергична реакция.

Чорапите, изработени от естествени материали, са най-подходящи за деца. Те пропускат въздух, попиват добре влагата при изпотяване, подходящи са за сън. Тук се отнасят памук, лен и вълна. Като минус може да се отчете бързото им износване и завалване.

Може да се купят чорапи с използвани синтетични нишки при изработката им като вискоза, модал, акрил, полиамид, капрон и ликра. Но пък при такива изделия минус е ниската хигроскопичност или нейното пълно отсъствие. Или, с други думи, чорапите няма да могат напълно да попиват влагата и краката на детето ще се потят. Затова специалистите не съветват родителите да дават предпочитания на такива варианти. За да постигнат оптимални потребителски свойства на чорапите, производителите понякога смесват натурални и синтетични влакна в различни пропорции. Затова в магазина обръщайте внимание на етикета, където трябва да е указан състава на продукта, който искате да закупите. Натуралният материал да не е по-малко от 65%.

Родителите трябва да помнят, че размерът на чорапите влияе върху активността на децата. Ако чорапките се окажат малки, петата ще се свлича. Ако са големи – носът ще се набира и пак ще пречи. И в двата случая на детето ще му бъде неудобно. При това се повишава опасността от травми. Трябва правилно да се определи размера като се измери разстоянието от края на петата до края на палеца на крака. След това да се сравни големината на стъпалото с мерките , които все по-често са по европейски стандарт показани на етикета.

Децата растат много бързо. Особено около 11-12 години. Затова трябва внимателно да се подбират чорапите, за да осигурят необходимия комфорт.

Педиатрите съветват:

Не забравяйте, че чорапите са бельо и трябва да се сменят всеки ден. Затова избирайте такива изделия, при които няма да възникне проблем при често пране и сушене.
Дебелите вълнени зимни чорапи не е задължително да се перат всеки ден. Но те задължително трябва да се обуват върху тънки чорапи, не на голо, за да не предизвикат алергична реакция.
През пролетта и есента може да се използват средни по изолация чорапи, например дебели памучни модели. Те също трябва да се сменят и перат всеки ден.
Износените стари чорапи не трябва да се ползват. Те могат да донесат както физически дискомфорт /не защитават от студа, а краката може да влязат в контакт с обувките и да се образуват мазоли/, така и морален /детето може да се засрами пред приятели от износените чорапи и дупките по тях/.

Всеки родител може да избере действително чудесни детски чорапи с помощта на непрекъснато следене на качеството. Това не е толкова лесно. На първо място трябва да се обърне внимание на тъканта. Да е натурална, а дебелината да се определя от сезона.