Новопристигналите космонавти от кораба Союз МС-21 вечеряха за пръв път в американския сегмент с екипажа на МКС

1
223
Добави коментар
redbul80
redbul80

Както е видно от тази снимка, американци и руснаци продължават да работят заедно на Международната космическа станция – ясен знак, че партньорството продължава. Photo credit : Roscosmos

21 март 2022 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Руските космонавти от новопристигналия космически кораб „Союз МС-21“ вечеряха за пръв път в американския сегмент на МКС с международния екипаж на станцията. С това адаптацията им към живота в орбита е в ход. Но докато Олег Артемиев е опитен космонавт с две предходни мисии зад гърба му, неговите колеги Сергей Корсаков и Денис Матвеев са новаци и никога досега не са били в космоса. Ето какво разказват те. 

„Безтегловността е най-необичайното състояние, което не може да се сравни с нищо“, казва Корсаков. „Особено в момента, когато прелетиш в станцията през люка. Сама по себе си МКС е огромен комплекс но благодарение на упражненията на тренажорите както в руския, така и в американския сегмент се чувстваш като у дома. Познаваш всичко до най-дребните детайли. С изключение на безтегловността“. 

„Както знаете, това е моята първа командировка на орбита и няма да е преувеличено да кажа, че за човек като мен, който 12 години се е готвил за полета, това е събитието на моя живот“, твърди Матвеев. „Искам да ви благодаря за добрите пожелания, хубавите думи и множеството въпроси. Постепенно ще отговоря на всички тези въпроси и ще споделя за интересните факти на борда на станцията, както и снимки на Земята. Накъде без тях?

А вчера имахме първата вечеря заедно в американския сегмент. Със Сергей почти привикнахме към яденето на космическа храна“. 

Източник: Канал на Роскосмос в Телеграм

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/