Възпалено гърло? Опитайте тези научно доказани природни средства

3
171
Добави коментар
stoineff
stoineff

Болките в гърлото се случват на всички ни от време на време. Само една от много различни причини за възпалено гърло изисква използването на антибиотици. При симптомите на ларингит в повечето случаи естествените методи за лечение и профилактика са доста приложими. 

Основните причини за възпалено гърло:

вирусно възпалено гърло (инфекциозно);бактериално възпалено гърло (инфекциозно);гъбична инфекция на гърлото (инфекциозна);причинени от алергии (неинфекциозни);причинено от киселинен рефлукс (неинфекциозен).

Важно е да се установи причината за възпалено гърло. Най-честата инфекциозна причина за възпалено гърло е вирусна инфекция. Но понякога бактериални или дори гъбични инфекции също могат да доведат до инфекциозно възпалено гърло. Две други често срещани неинфекциозни причини за възпалено гърло са дразнене от постназално изтичане (обикновено свързано с алергии или чувствителност към храна) и възпаление и болка, причинени от киселинен рефлукс. 

Чести симптоми на ларингит

Следните симптоми могат да бъдат общи за всичките пет вида възпалено гърло.

ЗачервяванеВъзпалениеРаздразнение Възпалено гърло 

При поглъщане на храна, течности и дори слюнка болката обикновено се увеличава. 

Други симптоми на инфекциозен ларингит могат да включват: 

повишена температура;главоболие; увеличени лимфни възли;бяло покритие върху сливиците;кожен обрив;болка в мускулите;болки в ставите; коремна болка (обикновено се появява само при деца);повръщане (обикновено се среща само при деца).
Лечението на възпалено гърло зависи от причината за болката.  
Вирусно възпалено гърло

Възпалено гърло, причинено от вирусна инфекция, обикновено преминава от само себе си в рамките на една седмица. Въпреки това, ако болката е силна или не преминава, трябва да посетите лекар, за да се уверите, че няма бактериална инфекция. Възпалено гърло може да има и по време на ТОРС (инфекция на горните дихателни пътища) или грип и е вероятно да бъде придружено от кашлица и задръствания в гърдите. 

Тийнейджърите са особено податливи на възпалено гърло, причинено от вируса на Epstein-Barr. Друго име на това заболяване е мононуклеоза или просто „моно“. Това е тежка вирусна инфекция, която може да доведе до болки в ставите, обрив по цялото тяло, треска, увеличен далак и изключителна слабост. Важно е да се отбележи, че ако болното гърло е причинено от вирус, антибиотиците няма да помогнат. Ако човек с инфекциозна мононуклеоза получи антибиотик, той често развива характерен обрив като страничен ефект. Симптомите на мононуклеоза може да отнеме до четири седмици, преди да изчезнат напълно.

Възпалено гърло с бактериална етиология

Най-често възпалено гърло с бактериална етиология се причинява от патогена streptococcus pyogenes. Това състояние често се нарича стрептокок в гърлото или стрептокок в гърлото. Гонореята и хламидията (полово предавани инфекции) също могат да причинят възпалено гърло и тонзилит. Когато диагностицират бактериален възпалителен процес в гърлото, лекарите често се фокусират върху основните признаци. Острият фарингит обикновено се свързва със следните симптоми:

температура над 38,3 °C;липса на кашлица;бели, гнойни кухини или лезии по задната част на гърлото; отпуснати лимфни възли.

Бактериалните инфекции се лекуват с антибиотици (отново е важно да се отбележи, че антибиотиците не помагат при вирусни или гъбични инфекции). В редки случаи може да се развие абсцес в сливиците поради стрептокок или други бактерии. След това може да се наложи лека хирургична процедура за дрениране на абсцеса.

Гъбична инфекция на гърлото

Гъбична инфекция на гърлото може да се появи при хора с диабет (гъбичките обичат твърде много захар) и отслабена имунна система. Гъбична инфекция на гърлото може да се развие и като страничен ефект от антибиотиците, които могат да унищожат здравите бактерии в гърлото и устата. Този вид инфекция обикновено се нарича млечница. В повечето случаи се препоръчва лечение на причината и прием на противогъбични лекарства. 

Алергично възпалено гърло

Хората с хронични алергични симптоми често страдат от постназално изтичане, хроничен поток от слуз по задната част на гърлото. Изтичането често води до дразнене и възпаление, причинявайки болка или дискомфорт. В този случай е много важно да разберете какво причинява алергичната реакция. Ако източникът на алергията е неизвестен, може да се консултирате с алерголог. Противоалергичните лечения и изплакването на синусите могат да бъдат полезни за намаляване на неприятните симптоми.

Възпалено гърло, причинено от киселинен рефлукс

Понякога хроничният киселинен рефлукс причинява дрезгав глас и възпалено гърло. Мнозина ще се възползват от корекции в диетата си и да се хранят често и на малки порции. Ако симптомите на киселинен рефлукс продължават повече от две седмици, трябва да потърсите медицинска помощ. Понякога се изискват лекарства с рецепта. В предишна статия говорих за  естествени начини за подобряване на храносмилането . 

Традиционни методи за лечение на възпалено гърло

След като идентифицирате причината за възпалено гърло, можете да го лекувате по следните начини.

Приемайте болкоуспокояващи без рецепта (парацетамол, ацетаминофен, ибупрофен и др.).Правете гаргара с топла солена вода (половин чаена лъжичка сол в топла вода. Внимание! Не я поглъщайте).Използвайте овлажнител.Редовно пийте достатъчно течност (режим на пиене).Избягвайте да ядете кисели храни.Избягвайте тютюневия дим.
Естествени средства за лечение на възпалено гърло 

Може да се използва и естествен подход за лечение на възпалено гърло. Забележка: Не се препоръчва лечение на бактериални или гъбични инфекции с тези методи. В такива случаи трябва да се консултирате с Вашия лекар. Следните методи могат да бъдат полезни за укрепване на имунната система и овладяване на симптомите на заболяването. 

Такива терапии са предназначени предимно за лечение на вирусни инфекции. Тези препоръки могат да помогнат и при симптомите на бактериални и гъбични инфекции, но отново, те се лекуват най-добре от лекар. 

Ехинацея

Echinacea  purpurea е многогодишно тревисто растение, което се използва от почти 2000 години. Първите споменавания на това растение се срещат сред коренното население на Северна Америка. Ехинацеята се използва за лечение на респираторни инфекции и възпалено гърло. 

Според проучване от 2015 г. (JAMA), въпреки нулевата ефективност за предотвратяване на ТОРС, употребата на ехинацея може да намали продължителността на заболяването Приемането на ехинацея може също да намали симптомите на ТОРС, включително възпалено гърло. 

Както установи проучване от 2016 г., публикувано в Holistic Nurse Practitioner, ехинацеята може да помогне за предотвратяване на ТОРС и следователно възпалено гърло като един от симптомите на това заболяване. Други изследователи са стигнали до подобни заключения. Ехинацеята се приема като чай, екстракт или добавка.     

Бъз

Бъзът  е цъфтящо растение, което се използва в медицината от стотици години от коренното население по целия свят. През последните години популярността на бъза нараства. 

В традиционната медицина бъзът се използва за лечение на болка, свързана с артрит. Много от тях лекуват симптомите на бъз и настинка. Жителите на Южна Америка отдавна използват бъза за медицински цели. Американските индианци са използвали бъз за лечение на различни инфекции и трески, а в Европа са приготвяли лечебни сиропи от плодовете на бъза. 

Проучванията, измерващи индекса ORAC ( способност за улавяне на кислородни радикали ) показват, че  бъзът съдържа повече  антиоксиданти от боровинките и боровинките, като и двете са известни със своите ползи за здравето и високи количества антиоксиданти.    

Проучване от 2016 г. установи, че бъзът може да съкрати продължителността на симптомите на настинка при пътуващите със самолет, а проучване от 2009 г., публикувано в Phytochemistry, установи, че бъзът е толкова ефективен, колкото популярните лекарства срещу грип, отпускани с рецепта, Озелтамивир (Тамифлу) и Амантадин. По същия начин, проучване от 2014 г. установи, че бъзът може да бъде ефективно лечение на грипния вирус. Възпалено гърло е често срещан симптом при хора с грипен вирус. 

Корен от джинджифил

Научното име  на джинджифила е Zingiber officinale , лечебен джинджифил, а коренът на джинджифила се нарича zingiberis rhizoma на латински. Джинджифилът е цъфтящо растение, произхождащо от  Югоизточна Азия. Масивното коренище на джинджифила се използва и в традиционната медицинска практика в Китай, Индия, Полинезия и Африка. Джинджифилът е популярна  подправка . 

В  аюрведичната и традиционната китайска   медицина (ТКМ) джинджифилът е ценен заради своите лечебни и лечебни свойства.  Активните съставки в джинджифила са гингерол и сегаол.

В традиционната медицина джинджифилът е признат за ефективно лечение на вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Многобройни проучвания показват, че коренът на джинджифил е COX-2 инхибитор, което му позволява да играе същата роля като НСПВС (Ибупрофен, Напроксен, Индометацин). Според учените коренът от джинджифил е в състояние да намали температурата и да намали болките в гърлото. 

В допълнение, проучванията показват антихолинергичната активност на джинджифила в дихателните пътища. Това свойство помага за намаляване на натрупването на слуз в гърдите и облекчава симптомите на кашлица, което прави  джинджифила  отличен адювант при симптоми на бронхит и грип. Джинджифилът също може да облекчи възпалено гърло. 

Зелен чай

Зеленият чай  е най-широко използваната чаена напитка в света. По популярност тя е на второ място след водата като най-консумираната течност в света. След коремна операция болката в гърлото често се дължи на дихателната тръба, използвана за анестезия. 

Проучване от 2016 г. (Anesthesia Pain Medicine) показа, че пациентите, претърпели операция на отворен сърдечен байпас, имат по-малко възпалено гърло, когато си правят гаргара с разтвор на зелен чай на всеки шест часа в продължение на един ден след операцията, в сравнение с група пациенти, които са получавали плацебо разтвор. Изследователите смятат, че противовъзпалителните ефекти на зеления чай са помогнали за намаляване на болките в гърлото. Няколко други проучвания показват подобни резултати. 

Пчелен мед

Медът  отдавна се е утвърдил в целия свят като средство за лечение на кашлица и други симптоми на възпалителен процес в гърлото. Проучване от 2015 г. оценява ползите от меда за намаляване на болката след тонзилектомия, хирургична процедура за отстраняване на сливиците. Резултатите показват, че медът може да бъде полезен за намаляване на често срещаните симптоми на болка. 

Корен от женско биле

Проучване от 2013 г. оценява състоянието на пациентите, подложени на операция, по време на която е използвана дихателна тръба. Прегледани са 236 пациенти. Половината от тях се гаргара с разтвор от вода и захар, а на другата половина се дава препарат от вода и  екстракт от женско биле . Изследователите заключават: „гаргарата с женско биле намалява наполовина честотата на възпалено гърло. Очевидно прединдукционната гаргара с женско биле може да послужи като прост начин за предотвратяване на често срещано и неприятно усложнение. 

Корен от бяла ружа

Златната ружа  ( Marshmallow officinalis) е растение, характерно за Западна Азия, Северна Африка и Европа. Лекуват заболявания на храносмилателната и дихателната система. Проучване от 2018 г. установи, че коренът на бялата ружа може да помогне при суха кашлица. Субектите също са имали възпалено гърло. Маршмелоу може да се консумира като добавка и като част от чай. 

Мента 

Ментата  е добре познато лечебно растение. Може да се закупи и като етерично масло. Ментата е хибрид на водна мента и мента. Растенията от мента имат листа и стъбла, покрити с малко пух. Ментата расте най-добре на влажни, сенчести места. Ментата е роден в Европа. Това растение има много полезни свойства. Когато се консумира като чай, ментата може да успокои гърлото. Ментовият аромат при вдишване също може да помогне за отваряне на запушени синусови проходи. Препоръчителна дозировка: пийте като чай или използвайте като етерично масло в дифузьор. 

Таблетки за болки в гърлото

Таблетките за болки в гърлото  се предлагат в различни формулировки и помагат за облекчаване на кашлица и възпалено гърло. Много хора ги харесват просто така, богатият асортимент от вкусове ги прави отличен деликатес. Таблетките за болки в гърлото се предлагат в мед, евкалипт, ментол, зелен чай, ехинацея, анасон, череша и др.